Peter Kellner

Peter Kellner

Bass

Od roku 2018 je slovenský bas Peter Kellner sólistom Viedenskej štátnej opery, kde sa okrem iného predstavil ako Figaro (Figarove svadba) a Basilio (Barbier zo Sevilly). V sezóne 21/22 sa prvýkrát predstavil v Metropolitnej opere New York v role Collina v kultovej inscenácii La Bohème od Franca Zeffirelliho. Vystúpil tiež ako Papageno (Čarovná flauta) v Royal Opera House Covent Garden v Londýne a debutoval v Berlínskej Štátnej opere ako Figaro.

Na domovskej scéne vo Viedni sa doteraz predstavil v rolách ako Leporello a Masetto (Don Giovanni), Škótsky kráľ (Ariodante), Truffaldin (Ariadne auf Naxos), Theseus (Sen noci svätojánskej), Kráľ (Aida), Panthée (Le Troyens) a Graf Lamoral (Arabella). V Londýnskej Royal Opera House vystúpil v roku 2019 ako Liutenant Ratcliffe v opere Billy Budd pod taktovkou Ivora Boltona a následne stvárnil postavu Collina v produkcii režiséra Richarda Jonesa La Bohème pod taktovkou Emmanuela Villaumea. V rokoch 2013 a 2014 sa predstavil na svetoznámom Salzburgskom festivale ako člen tamojšieho operného štúdia ,,Young Singers Project”. Odvtedy je pravidelným hosťom a vystúpil v opernej produkcii svetoznámeho režiséra Romea Castelucciho Salome ako pod taktovkou dirigenta Franza Welser-Möst ako aj na koncertnom pódiu v cykle ,,Mozart Matiné” pod taktovkou Ivora Boltona. Na prestížnom festivale v anglickom Glyndebourne mal v roku 2015 príležitosť doskočiť do role Figara v Mozartovej Figarovej svadbe. Taktiež sa v roli Basilia (Barbier zo Sevilly) predstavil na talianskom Festivale Valle D’Itria, ktorý sa koná pod záštitou svetoznámeho dirigenta Fabia Luisiho.

Významným bol jeho trojročný angažmán v Oper Graz v Rakúsku, kde stvárnil postavy ako Figaro , Osmin (Únos zo Serailu), Basilio (Barbier zo Sevilly), Lord Sidney (Cesta do Remeša) , Frere Laurent (Roméo et Juliette) či Colline (Bohéma).

V Slovenskom národnom divadle je Peter Kellner stálym hosťom v operách Don Giovanni ako Leporello, La Bohème ako Colline či v roli Osmina v Mozartovom Únose zo Serailu. S rolou Papagena (Die Zauberflöte) debutoval v divadlách Teatro Verdi Trieste ako aj v španielskej Seville v Teatro della Maestranza.

Peter Kellner študoval spev na Konzervatóriu v Košiciach u profesora Michaila Adamenka a následne v Salzburgu na Univerzite Mozarteum v triede profesora Borisa Bakowa. Svoje bakalárske štúdium úspešne ukončil na univerzite Kunstuniversität Graz v triede profesora Antonia Solla.

K Petrovým úspechom patrí 1. miesto na medzinárodnej súťaži Ferruccio Tagliavini v Rakúsku, 2. miesto na Mozartovej súťaži operného spevu v Salzburgu a prestížne štipendium od Wigmore Hall/Independent opera competition v Londýne.

Predstavenia