Dinu Tamazlacaru

Dinu Tamazlacaru

sólista Štátneho baletu v Berlíne (Staatsballett Berlin)

 

Rodák z Moldavska študoval klasický tanec na baletnej akadémii v Kišiňove (Moldavsko, 1994-2000) a baletnom oddelení Konzervatótia vo Viedni (Rakúsko, 2000-2002).

V roku 2002 sa stal členom baletu Štátnej opery Unter den Linden v Berlíne, kde v roku 2003 získal demi sólovú zmluvu. Od roku 2004 bol demi sólistom Štátneho baletu v Berlíne (Staatsballett Berlin), kde je od roku 2007 sólistom. Stvárnil množstvo sólových a titulných postáv v baletoch Spiaca krásavica (choreografia: Rudolf Nurejev), Bajadéra (choreografia: Vladimír Malakhov), Giselle (choreografia: Patrice Bart), Popoluška (choreografia: Vladimír Malakhov), Balllet Imperial (choreografia: George Balanchine), Without Words (choreografia: Nacho Duato), Labutie jazero (choreografia: Patrice Bart), Spiaca krásavica (choreografia: Vladimír Malakhov), Čajkovskij (choreografia: Boris Eifman), Čajkovskij pas de deux (choreografia: George Balanchine),  Fancy Free (choreografia: Jerome Robbins), Luskáčik (choreografia: Patrice Bart),  Labutie jazero (choreografia: Patrice Bart), Glories of the Romantic Ballet (choreografia: Pierre Lacotte "Le Papillon"),  La Sylphide (choreografia: Peter Schaufuss),  The Vertiginous Thrill of Exactitude (choreografia: William Forsythe), Das flammende Herz  (choreografia: Patrice Bart), Onegin (choreografia: John Cranko), La Esmeralda (choreografia: Yuri Burlaka a Vasilij Medvedev).

V roku 2002 vystupoval na Fanny Elssler Gala vo Viedni, v roku 2003 na Grand Gala v Neapole, v roku 2004 na galakoncerte v milánskej La Scale. V roku 2005 sa zúčastnil galakoncertu v Scheveningene, v roku 2006  Galaprogramu  v Národnej opere v Zágrebe  a v roku 2009 Novoročného koncertu Viedenských filharmonikov.

Je nositeľom niekoľkých cien z baletných súťaží:

2001 - Druhé miesto  na IV. Baletnej súťaži v Rakúsku

2002 - Víťaz mezinárodnej baletnej súťaže v Lausanne (Švajčiarsko)

2002 - Prvé miesto na Madzinárodnej baletnej súťaži "Arabesque" v Perme (Rusko)