Diego Ernesto Calderon Armien

Diego Ernesto Calderon Armien

Corps de ballet - Gentlemen

Absolvoval: Baletnú akadémiu pri Veľkom divadle v Moskve (Bolshoi Ballet Academy), 2012 – 2015, ktorú skončil s diplomom, Akadémiu Raisa Gutierrez (2012) a Akadémiu de Artes y Danza Cristina Carrillo v Paname. Zúčastnil sa na baletných kurzoch v New Yorku (Summer Intensive v New Yorku, 2011 – 2014), v Prodanza Theater v Havane na Kube (2012) , kde sa venoval tanečným technikám: súčasný tanec, džez, charakterový tanec, salsa.

Angažmán: Pôsobil v Ruskom štátnom balete pod vedením národného umelca Ruska V. M. Gordejeva (2015 – 2016). Od roku 2016 pôsobí v Balete SND.

Repertoár: Vytvoril sóla, demisóla a zborové tance v inscenáciách, najmä v choreografii Gordejeva: Labutie jazero (Šašo), Luskáčik, Giselle, Bajadéra (sólo), Habanéra, The Calvary Halt (sólo), Popoluška, Chipolino a ďalšie.

V Balete SND spolupracoval s choreografmi, akými sú: Rafael Avnikjan (Labutie jazero, Luskáčik, Giselle), Reona Sato (Dafnis a Chloé), Vasilij Medvedev (Korzár, Esmeralda), Daniel de Andrade (Nižinskij – Boh tanca), Natália Horečná (Romeo a Júlia – Tak ako včera..., Slovenské tance – Životy svetiel), Boris Eifman (Za hranicami hriechu/Bratia Karamazovovci).

Ocenenia: Je držiteľom zlatej medaily zo súťaže the Danza Activa competition z rokov 2010, 2011, 2012 v Paname.