Jakub Kettner

Jakub Kettner

Baritones

Jakub Kettner je absolventom Konzervatória Pardubice a Hudobnej a tanečnej fakulty na Akadémii múzických umení v Prahe pod pedagogickým vedením prof. Reného Tučka. V roku 1997 získal štipendium na Kunstuniversität v rakúskom Grazi, kde študoval u sólistu viedenskej Štátnej opery Gottfrieda Hornika. Už počas štúdií na akadémii začal pôsobiť v pražskej Opere Mozart. Od roku 1996 spieval v Divadle F. X. Šaldu v Liberci, v roku 2001 prijal angažmán do Moravského divadla v Olomouci, kde pôsobí dodnes. V roku 2003 hosťoval v Národnom divadle Prahe v opere Philipa Glassa Kráska a zviera v naštudovaní bratov Formanovcov. Od roku 2006 je častým hosťom viacerých českých operných scén (Štátna opera Praha, Národné divadlo v Brne, Národné divadlo moravskosliezske v Ostrave, Divadlo J. K. Tyla v Plzni, Sliezske divadlo v Opave). V sezóne 2011/2012 naštudoval pre Národné divadlo v Prahe pod taktovkou Tomáša Netopila úlohu Bohuša v opere Jakobín. Svoje interpretačné umenie prezentoval aj na zahraničných pódiách, napríklad na turné po Nemecku so scénickým uvedením diela Carmina burana od Carla Orffa. So Štátnou operou Praha absolvoval zahraničné turné po Japonsku ako Amonasro (Aida, 2009) a so Sliezskym divadlom v Opave sa v roku 2010 predstavil na Malte v úlohe Enrica (Donizetti, Lucia di Lammermoor). 
Repertoár Jakuba Kettnera zahŕňa viac než tri desiatky operných postáv: Mozartovho Almavivu (Figarova svadba), Guglielma (Così fan tutte), Donizettiho Belcoreho (Nápoj lásky), Enrica (Lucia di Lammermoor), Verdiho Ezia (Attila), Simona Boccanegru, Jaga (Otello), Giorgia Germonta (La traviata), Amonasra (Aida), Nabucca v rovnomennej opere, Pucciniho Scarpiu (Tosca), Marcella (Bohéma), Sharplessa (Madama Butterfly),Rossiniho Figara (Barbier zo Sevilly), Bizetovho Escamilla (Carmen), Gounodovho Mercutia (Romeo a Júlia), Massenetovho Lescauta (Manon), Sancha Pançu (Don Quijote), Alberta (Werther), Čajkovského Eugena Onegina, Straussovho Dr. Falkeho (Netopier) a Wagnerovho Bludného Holanďana. Naštudoval aj početné postavy z českého repertoáru ako Smetanovho Voka Vítkovica (Čertova stena), Vladislava (Dalibor), Krušinu (Predaná nevesta), Janáčkovho Haraštu (Príbehy líšky Bystroušky), Přemysla (Šárka) a Théssea v diele Bohuslava Martinů Ariadna
Bohatá je aj jeho koncertná činnosť. V roku 2011 spoluúčinkoval s FOK pri uvedení Orffovho diela Carmina burana pod vedením dirigenta Jiřího Kouta.
Pravidelne koncertne spolupracuje s Komornou filharmóniou Pardubice, Filharmóniou Hradec Králové, Severočeskou filharmóniou Teplice, s Moravskou filharmóniou Olomouc, s Filharmóniou Bohuslava Martinů v Zlíně a s Českým národným symfonickým orchestrom. V roku 2009 bol zaradený do širšej nominácie na cenu Thálie za stvárnenie postavy Sancha Pançu (Don Quijote) v naštudovaní Štátnej opery Praha. V roku 2011 mu udelili Čestnú cenu festivalu OPERA 2011 Libuška za mimoriadnu interpretáciu postavy Escamilla v Bizetovej Carmen v naštudovaní Moravského divadla Olomouc. 
V SND spieva Jakub Kettner Escamilla, Nabucca a Grófa Tomského v Pikovej dáme.