Búrka

Alexander Nikolajevič Ostrovskij

Búrka

činohra

Exkluzívne hosťovanie z Petrohradu
Veľké činoherné divadlo G. A. Tovstonogova

nová budova SND, Sála činohry
22. 4. 2018 19:00 h - 21:15 h

Po prvý raz za sto rokov svojej existencie prichádza Veľké činoherné divadlo G. A. Tovstonogova s inscenáciou hry Búrka Alexandra Nikolajeviča Ostrovského, zakladateľa ruského divadla a národnej dramatiky. Inscenácia vzišla zo spoločnej autorskej dielne režiséra Andreja Mogučija, skladateľa Alexandra Manockova a výtvarníčky Very Martinovej. Autori sa očami súčasníkov obracajú k zdrojom domáceho divadla a tým odhaľujú nové polohy Ostrovského hudobno-poetického textu.

Búrka Andreja Mogučija odhaľuje nedivadelnú divadelnosť Ostrovského hry. Je to tajomstvo v škatuľke, život medzi nebom a peklom, ktorý prežíva Kateriny a ostatní obyvatelia mesta Kalinova, ležiaceho na brehoch rieky Volgy, zobrazeného v štylizovanom lakovanom priestore javiska. Ide o metafyziku temného ruského cárstva, hrôzostrašnú rozprávku, ktorá ožíva v tme a v zámernom prítmí javiska vďaka scénografii Very Martinovej.

Búrka Andreja Mogučija je citlivá inscenácia. Účinkujú v nej také osobnosti, ako národná umelkyňa Marina Ignatov (Kabanová), Viktória Arťuková (Katerina), Alexej Vinnikov (Tichon), Dimitrij Vorobjev (Dikoj), zaslúžilá umelkyňa Maria Lavrová (Fiokluša), zaslúžilý umelec Anatolij Petrov (Kuligin), národná umelkyňa Irute Vengalite (Baryňa) a ďalší členovia súboru Veľkého činoherného divadla G. A. Tovstonogova. V úlohe Borisa Grigorieviča sa predstaví operný sólista Michajlovského divadla Alexander Kuznecov.

Búrka Andreja Mogučija je neustále aktuálny viacvrstvový portrét ruského mýtu, tradícií veľkých a zlých, tak ako ich odhalil Ostrovskij. Je to ruská interpretácia klasickej tragédie a konfliktu medzi povinnosťou a citom, neviazanou vášňou a násilnou vierou.

Inscenačný tím a účinkujúci
Réžia: Andrej Mogučij
Skladateľ: Alexander Manockov
Výtvarník: Vera Martinova
Návrh kostýmov: Svetlana Gribanova
Svetelný dizajn: Stas Svistunovič
Hudobné naštudovanie: Anna Višniakova
Kaskadéri: Maxim Pachomov, Roman Kaganovič

Savel Prokofievič Dikoj, obchodník, vedúca osobnosť mesta: zaslúžilý umelec Dmitrij Borogiev/Sergej Losev
Boris Grigorievič, jeho synovec, Mladý muž s dobrým vzdelaním: Alexander Kuznecov (sólista opery Michajlovského divadla)/Piotr Zacharov (sólista koncertno-filharmonického súboru Petrohradský koncert)
Marfa Ignatievna Kabanova (Kabanicha), vdova po bohatom kupcovi: národná umelkyňa Marina Ignatova
Tichon IvaničKabanov, jej syn: Aleksej Vinnikov
Katerina, jeho žena: Viktória Arťuchova
Varvara, Tichonova sestra: Nina Alexandrova/Varvara Pavlova
Kuligin, remeselník, hodinár-samouk snažiaci sa vynájsť perpetuum mobile: zaslúžilý umelec Anatolij Petrov
Váňa Kudriaš, mladý muž, úradník v službách Dikého: zaslúžilý umelec Vasilij Reutov
Šapkin, remeselník: Kňažev/Dimitrij Murašev
Fekluša, pútnička: zaslúžilá umelkyňa a nositeľka Štátnej ceny, Mária Lavrova
Glaša, slúžka v dome Kabanovcov: Alena Kučkova/GlafiraLabrova
Dáma, 70-ročná žena, trochu pomätená: národná umelkyňa Irute Vengalite
Bedárka: Diana Šišľajeva
Obyvatelia mesta oboch pohlaví, lastovičky: Kňažev/Jegor Medvedev, Jevgenij Slavskij, Oľga Vankova
Členovia orchestra VČD: VeraIonova (klavír), Alexander Zacharenko (klarinet), Nikolaij Rybakov/Yuri Andrejev (basový bubon)

Príbeh sa odohráva v lete v meste Kalinov na brehu rieky Volgy.

Predstavenie je vhodné pre divákov od 16 rokov.

Toto predstavenie bude prekladané z ruštiny do slovenčiny simultánne prostrednictvom audio-staničiek.

V inscenácii boli použité fragmenty ruskej ľudovej piesne Kalinka v podaní Speváckeho a tanečného zboru Ruskej armády A. V. Alexandrova a fragment z opery Rusalka od Antonína Dvořáka.

Návrh závesov bol inšpirovaný lakovanými miniatúrami majstrov palechu P. D. Bažhenoav, I. M. Bakanovej, D. N. Butorina, I. I. Golikova, A. A. Dydykina, N. M. Zinovieva, I. I. Zubkova, A. V. Kotukhina, A. M. Kurkina, E. A. Sivjakovej, a miniatúr zo zbierky A. Dobrovinského

Záves Život Kateriny navrhla Svetlana Korolenko.

Vstupenky 3. kategórie sú so zníženou viditeľnosťou. Tejto skutočnosti zodpovedá aj cena vstupenky, preto nie je možnosť vrátenia vstupného v prípade reklamácie tejto skutočnosti zákazníkom.

 

 

 

 

Hosťovanie v SND