Jana Oľhová

Jana Oľhová

Herečka

Absolvovala herectvo na VŠMU v Bratislave. Po istom čase sa stala členkou hereckého súboru Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene, kde pôsobila tri roky.

Od roku 1988 je členkou Slovenského komorného divadla v Martine. Pôsobí ako pedagóg na Akadémii umení, Fakulte dramatických umení v Banskej Bystrici a Konzervatóriu v Žiline. Často hosťuje aj v žilinskom Mestskom divadle.

Od septembra 2012 je členkou Slovenského národného divadla v Bratislave. Má šesť detí. Patrí medzi najvýraznejšie a najlepšie herečky svojej generácie.

V roku 2010 dostala cenu Literárneho fondu za postavu Juany v inscenácii Don(a) Juan(a), za postavu Zuzy v inscenácii Skon Paľa Ročku a za postavu Faidry v inscenácii Faidra 2010 a cenu Tatra Banky za umenie, v kategórii Divadlo-za herecký výkon v inscenácii Mizantrop. 
V roku 2009 dostala divadelné Dosky za postavu Sáry v hre Mobil. 
V roku 2008 získala Slnko v sieti za najlepší ženský herecký výkon vo filme Muzika.

Filmografia:
1983: Tisícročná včela (slúžka) 
1984: Sladké starosti (Milka Hargašová) 
1989: Rabaka (predavačka v hudobninách) 
2003: Želary (Juliška Jurigová) 2008: Bathory (film) 
2008: Muzika, ako svokra (za úlohu vo filme získala cenu Slnko v sieti) 
2008-2011: Profesionáli (TV Seriál) (Irena Balážiková) 
2007-súčasnosť:Ordinácia v ružovej záhrade 
2010: Odsúdené 
2010: Nesmrteľní, časť „Diabol“ (podľa Leva N. Tolstoja), réžia: Roman Polák 
2011: " Zita na krku" (TV sitkom) (Darina ako Zitina matka) 2011: Dom 2013: Búrlivé víno

Predstavenia