Richard Šveda

Richard Šveda

Barytón

Barytonista Richard Šveda študoval operný spev na Konzervatóriu v Bratislave a na Universität für Musik und darstellende Kunst v rakúskom Grazi. Absolvoval spevácke kurzy pod vedením Petra Dvorského, Deborah Polaski, Franza Grundhebera, Borisa Statsenka, Davida Syrusa, Zlatice a Dagmar Livorovej. Úspešne sa presadil na Medzinárodnej speváckej súťaži Antonína Dvořáka v Karlových Varoch, Mikuláša Schneidra-Trnavského v Trnave, Concurso de canto tenor viñas v Barcelone, Internationaler Hans Gabor Belvedere Gesangswettbewerb vo Viedni či Emmerich Smola Förderpreis v Baden-Badene. Ako mladý začínajúci spevák debutoval v Štátnej opere a v Stavovskom divadle Praha. Viedenskému publiku sa predstavil vo Volksoper Wien.

Od sezóny 2010/2011 je Richard Šveda sólistom Deutsche Oper am Rhein v Düsseldorfe. Jeho ťažiskovým repertoárom sú postavy z Mozartových opier – Guglielmo (Così fan tutte), Papageno (Čarovná flauta), na domácej scéne stvárňuje Grófa Almavivu (Figarova svadba) a titulnú rolu opery Don Giovanni. Okrem klasicistického repertoáru účinkuje Richard Šveda v postavách ako Marcello a Schaunard (Bohéma), Fluth (Veselé paničky windsorské), Sharpless (Madama Butterfly) či Escamillo (Carmen).

Koncertne účinkoval okrem iných scén v Semperoper (Drážďany), v Aalto-Musiktheater (Essen), spolupracoval s Kráľovským orchestrom Concertgebouw (Amsterdam), spieval vo Volksoper Wien i vo viedenskom Musikvereine a v Prinzregententheater (Mníchov). S Komickou operou v Berlíne absolvoval turné v čínskom Grand Theatre Shanghai, Gran teatre del Liceu v Barcelone, vo Veľkom divadle v Moskve a v Komickej opere v Paríži. Pravidelne účinkoval po boku svetoznámej opernej divy Edity Gruberovej v rámci jej projektu podporujúceho mladých talentovaných umelcov. 

 

Predstavenia

Účinkujú