Jana Juríčková

Jana Juríčková

Soprán

Jana Juríčková študovala operný spev na Konzervatóriu v Bratislave (pod vedením Jarmily Smyčkovej) a na VŠMU u prof. Magdalény Blahušiakovej. V SND debutovala v roku 1999 ako Blonda v Mozartovej opere Únos zo Serailu. Odvtedy na scéne SND úspešne stvárnila rad postáv: Adinu (Donizetti, Nápoj lásky), Luciu (Donizetti, Lucia di Lammermoor), Gildu (Verdi, Rigoletto), Oscara (Verdi, Maškarný bál), Musettu (Puccini, Bohéma), Barču (Smetana, Hubička), Adelu (J. Strauss, Netopier), Zerbinettu (R. Strauss, Ariadna na Naxe). Z mozartovských postáv treba spomenúť Zerlinu (Don Giovanni), Zuzanku (Figarova svadba), Servigliu (La clemenza di Tito), Kráľovnú noci (Čarovná flauta; s touto postavou sa pravidelne predstavuje na scénach v Českej republike, v Nemecku i v Japonsku). 
V titulných postavách ako Kráľovná noci, Adina, Gilda, Olympia účinkovala na viacerých zahraničných operných festivaloch (Česko, Nemecko, Švajčiarsko, Cyprus...). Srdcia detského diváka si v SND získala ako Topolienko či Víla Amálka a Čarodejník Vincko v rozprávkových operách slovenského skladateľa Milana Dubovského. Hosťovala v Národnom divadle v Brne, v Ostrave a okrem domácej scény ju diváci môžu vidieť v Národnom divadle Praha ako Offenbachovu Olympiu (Hoffmannove poviedky), Händlovu Armidu (Rinaldo) a Kráľovnú noci. 
V sezóne 2015/2016 pre SND pripravuje postavu Despiny (W. A. Mozart, Cosi fan tutte) a Marcelinu v Beethovenovom Fideliovi (hudobné naštudovanie János Kovács). Jana Juríčková sa venuje aj koncertnej činnosti – pravidelne spolupracuje so Speváckym zborom mesta Bratislavy  pod vedením Ladislava Holáska (Carl Orff, Carmina burana; Camille Saint-Saёns, Vianočné oratórium; Haydnove, Mozartove a Beethovenove omše).

Predstavenia

Jeufímia Bočkovová, prostitútka