NOC DIVADIEL 2021

NOC DIVADIEL 2021

Drama

Podujatie prebieha v režime OTP.

The new SND building, The Blue Salon
20. 11. 2021 19:30 h - 23:30 h

Poďte zažiť Slovenské národné divadlo tak, ako ho nepoznáte! Tohtoročná noc divadiel ponúka pestrú zmes programu: začneme divadelným kvízom so zaujímavými cenami, pokračovať budeme inscenovaným čítaním textu jednej z finalistiek súťaže Dráma 2019 a napokon sa vydáme na spoločnú prehliadku zákulisia, teda miest, ktoré sú bežne vašim očiam skryté. Kapacita je limitovaná na 40 účastníkov.

Na kvíz je potrebné registrovať prostredníctvom nasledovného formulára:
 
19:30 h/ Kvíz: Turnaj v iks dejstvách
Viete, že v SND pôsobila naraz aj česká a slovenská činohra? Viete, že volavka nie je len živočích s dlhým zobákom, ale aj zariadenie, ktoré používa inšpicient počas predstavenia? Viete, že Michal Dočolomanský bol vyučený automechanik? Alebo že Vášáryové sú dve?
Prihláste sa na Turnaj v iks dejstvách a zahrajte si s nami počas Noci divadiel v Modrom salóne prvú spoločenskú hru o divadle, ktorá vznikla pri príležitosti 100. výročia profesionálneho divadla na Slovensku. Nemusíte sa báť, nepôjde len o vedomostné otázky, ale zabavíte sa aj ďalšími aktivitami spojenými so slovenským divadlom. Vytvorte 2- až 4-členný tím a príďte súťažiť.
 
21:15 h/ Inscenované čítanie - Jana Micenková: Rekonštrukcia prípadu Janko Rybárik
Dramatický text autorky, scenáristky a dramatičky Jany Micenkovej, finalistky súťaže dráma 2020, ktorý dostal i cenu Činohry SND.
Text je sondou do sveta duševne chorého človeka, pohľadom do jeho postupne sa rozpadajúcej mysle. Mať predsudky, klamať všetkým, klamať stále a klamať predovšetkým samému sebe.
Znepokojivý náhľad na dnešnú spoločnosť prostredníctvom úplne inej perspektívy. Boj o vlastnú identitu, zodpovednosť, intimitu a dušu.
Príbeh Janka Rybárika, jeho cesty k peklu, ktorú si možno dláždil sám, možno mu ju dláždili iní. Pravdou zostáva, že pravdu nepozná nikto, ale zbláznime sa z toho všetci.
Netradičný divadelný text v netradičnej forme scénického čítania, v netradičnom foyer Modrého salóna v podaní poslucháčov VŠMU.
 
22:30 h/ Nočná prehliadka zákulisia
Ak ste vždy chceli vedieť, ako divadlo vyzerá zvnútra, toto je pre vás tá pravá príležitosť. Postavte sa na dosky Sály činohry, prezrite si technické zázemie a spletitý labyrint chodieb, skrátka, buďte v Slovenskom národnom divadle z úplne opačnej perspektívy než bežne. To všetko v netradičnom čase, v noci. Komentovaná prehliadka s pestrým výkladom o zákutiach a zaujímavostiach našej budovy.
 
 
Cenník vtupeniek: 5 €
 
 
 

Note

Podujatie prebieha v režime OTP.