Trojboj

Trojboj

Drama

Inscenované čítanie finálových textov je vyvrcholením súťaže DRÁMA 2021 o najlepší pôvodný dramatický text v slovenskom a českom jazyku.

The new SND building, The Blue Salon
21. 5. 2022 15:00 h - 17:00 h

Schedule of performances

Saturday 18. 5. 2024
15:00 h 17:00 h
VSTUP VOĽNÝ
Trojboj vznikol pred dvadsiatimi dvoma rokmi ako pokus predstaviť formou inscenovaných čítaní finálové texty súťaže DRÁMA – súťaže pôvodných slovenských a od roku 2010 aj českých dramatických textov.
Od roku 2005 sa Trojboj koná v rámci festivalu Nová dráma/New Drama.
Organizátormi súťaže DRÁMA 2021 sú Divadelný ústav, Slovenské národné divadlo, Divadlo Jána Palárika v Trnave, Štátne divadlo Košice a Štúdio 12, divadelná platforma Divadelného ústavu. Partnerom súťaže je Rozhlas a televízia Slovenska – Rádio Devín.
Do 22. ročníka súťaže Dráma 2021 bolo prijatých 46 súťažných dramatických textov, z toho 33 dramatických textov v slovenskom a 13 textov v českom jazyku.
 
Porota v tomto ročníku pracovala v nasledujúcom zložení: Marta Ljubková (šéfdramaturgička Národného divadla v Prahe), Mário Drgoňa (lektor dramaturgie Činohry Slovenského národného divadla), Lucia Mihálová (dramaturgička Divadla Jána Palárika v Trnave), Lukáš Kopas (lektor dramaturgie Štátneho divadla Košice) a Vladislava Fekete (riaditeľka Divadelného ústavu).
Trojboj aj tento rok pokračuje v tradícii prezentovania nových autorov v túžbe stimulovať záujem diváka o aktuálnu drámu a osviežiť spôsob inscenačného uchopenia súčasnej drámy.
Tvorcovia inscenovaného čítania sa pokúsia finálové texty predstaviť pomocou krátkeho úryvku a týmto uvedením zároveň poukázať na ich inscenačné možnosti.
Súčasťou Trojboja budú aj tento rok diskusie s autormi, režisérom úryvkov finálových textov a s odbornou porotou súťaže DRÁMA 2021 o možnostiach a medziach slovenskej a českej súčasnej drámy.
Meno víťaza súťaže DRÁMA 2021 sa dozvieme 21. mája 2022 počas záverečného slávnostného odovzdávania festivalových ocenení v rámci festivalu Nová dráma/New Drama 2022.
Počas tohto večera udelia svoje ceny aj Činohra Slovenského národného divadla, Štátne divadlo Košice, Divadlo Jána Palárika v Trnave, Štúdio 12 a partner súťaže Rádio Devín.
Režisérom Trojboja je tento rok etablovaný divadelný režisér a umelecký šéf Divadla Jána Palárika v Trnave, Juraj Bielik.
 
Účinkujú: Katarína Šafaříková, Tomáš Vravník
Hlas: Martin Hronský

Note

VOĽNÝ VSTUP