Maryša

Alois a Vilém Mrštíkovci

Maryša

činohra

Hra, v ktorej o kávu vôbec nejde

nová budova SND, Sála činohry
2. 3. 2020 19:00 h - 20:45 h
Pred predstavením o 18.30 h. bude dramaturgický úvod s Miriam Kičiňovou a dramaturgom ND Praha a inscenácie Maryša Janom Tošovským.
 
Inscenácia Maryša sa stala pred sto rokmi, 2. marca 1920, otváracím predstavením Činohry SND. Bola to inscenácia z repertoáru českej spoločnosti Bedřicha Jeřábka a hrala sa v českom jazyku. Tento moment vzniku si pripomenie vzácnym hosťovaním Maryše z pražského Národného divadla. Je to oslava, hommage a stretnutie dvoch národov a kultúr, ktoré spoluvytvárali Činohru SND v jej začiatkoch.
 
Vrcholné dielo českého dedinského realizmu, dnes nespochybniteľná súčasť najužšieho kánonu českej dramatiky, vstúpilo do Národného divadla takpovediac zadným vchodom, keď mu vtedajšia dramaturgia Ladislava Stroupežnického prisľúbila v roku 1894 premiéru v rámci dopoludňajších ľudových predstavení.
 
Maryša otrávi Vávru jedom nasypaným do kávy. Nie je veľa divákov, ktorí by si sadli do hľadiska bez toho, aby tušili, ako príbeh dievčaťa vydatého proti vlastnej vôli a dohnaného do zúfalého činu dopadne. Keby šlo o detektívku, bola by táto všeobecná znalosť skôr na škodu. Našťastie existujú príbehy, ktoré stojí za to rozprávať stále znova a znova. Aj v inscenácii Maryša Vávru otrávi. Ale aká Maryša? A akého Vávru? A čo vlastne s príbehom o dievčati, ktoré donútili k sobášu?
Situácia mladých dievčat vzhľadom na vydaj je dnes iná než v roku 1894, keď mala Maryša premiéru, napriek tomu v jej osude nachádzame aj rad súčasných okamihov. Koľkokrát sme niekoho do niečoho nútili, presvedčení o tom, že preňho chceme „to najlepšie“? Koľkokrát sme sa podvolili nezmyselnému nariadeniu iba preto, „aby sa nepovedalo“? Možno je príbeh o Maryši viac bojom o osobnú slobodu a zrkadlom despotických predstáv o tom, čo by malo naše okolie správne robiť.
 
Réžia: Jan Mikulášek
Dramaturgia: Marta Ljubková, Jan Tošovský
Scéna: Marek Cpin
Kostýmy: Kateřina Štefková
Zvukový dizajn: Michal Cáb
Svetelný dizajn: Ondřej Kyncl
 
LÍZAL: Vladimír Javorský
LÍZALKA, jeho žena: Taťjana Medvecká
MARYŠA, ich dcéra: Pavla Beretová
VÁVRA: David Prachař
FRANC: Matyáš Řezníček
STRÚHALKA, Maryšina teta: Martina Preissová
HOSTINSKÝ: Filip Rajmont
ROZÁRA, dievča u Vávru: Kateřina Císařová (posl. DAMU)

Cenník vstupeniek:
1. kategória:
18 €
2. kategória: 15 €
3. kategória: 12 €
4. kategória: 5 €

Dĺžka predstavenia: 1 hodina a 45 minút bez prestávky

Hosťovanie v SND

Poznámka

Hosťovanie Národného divadla Praha