Margrete – kráľovná severu

Margrete – kráľovná severu

činohra

Príbeh ženy, ktorá zjednotila Škandináviu

nová budova SND, Sála činohry
24. 1. 2022 18:00 h - 20:00 h
Kráľovná Margrete vládne Švédsku, Nórsku a Dánsku prostredníctvom svojho adoptívneho syna Erika. No chystá sa sprisahanie a Margrete sa ocitne v neriešiteľnej dileme, ktorá by mohla zničiť jej celoživotné dielo: Kalmarskú úniu.
 
„Píše sa rok 1402. Margrete sa podarilo to, čo žiadnemu mužovi pred ňou. Spojila Dánsko, Nórsko a Švédsko do mierovo orientovanej únie, ktorej sama vládne prostredníctvom svojho mladého adoptívneho syna Erika. Únia je však obkľúčená nepriateľmi, a tak Margrete plánuje manželstvo medzi Erikom a anglickou princeznou. Spojenectvo s Anglickom by únii zaručilo status vznikajúcej európskej veľmoci, ale hroziace sprisahanie môže zničiť Margrete a všetko, čomu verila. Režisérka Charlotte Sieling má za sebou dlhú kariéru ako jedna z najznámejších dánskych režisérok TV sérií, ako sú Borgiovci (2013), The Killing, Most (2011), Those Who Kill (2014) a americký seriál Homeland (V mene vlasti) (2018). Charlotte Sieling prináša v snímke Margrete – kráľovná severu jeden z najväčších príbehov severských krajín, príbeh o jednej z najmocnejších žien v európskych dejinách.
 
Pôvodný názov Margrete den første
Anglický názov Margrete – Queen of the North
Rok 2021
Krajina Dánsko, Švédsko, Nórsko, Island, Česká republika, Poľsko
Jazyk DEN, SWE, NOR, EN, GE, FR
Titulky CZ
Stopáž 120 min.
Žáner dráma, historický, životopisný
Prístupnosť 15+
Premiéra SK 10. 2. 2022
Festivaly
Národný Scandi
Réžia Charlotte Sieling
Scenár Jesper Fink, Maya Ilsøe, Charlotte Sieling
Strih Sverrir Kristjánsson
Kamera Rasmus Videbæk
Hudba Jon Ekstrand
Hrajú Trine Dyrholm, Søren Malling, Morten Hee Andersen, Jakob Oftebro, Bjørn Floberg
 
Cena vstupeniek: 8 €
 
 
DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE
V zmysle aktuálnych protipandemických opatrení sa môžu na návšteve divadelného predstavenia v SND zúčastniť len osoby KOMPLETNE ZAOČKOVANÉ a tie, ktoré ochorenie covid PREKONALI pred nie viac ako 180 dňami.
Deti od 2 do 12 rokov a 2 mesiacov, ktoré plánujú navštíviť niektoré z našich predstavení, budú na návštevu divadla v zmysle platnej vyhlášky potrebovať buď Ag test nie starší ako 48 hodín, alebo PCR test nie starší ako 72 hodín.
Deti staršie ako 12 rokov a 2 mesiace musia byť v režime OP zaočkované alebo rovnako ako dospelí preukázať, že ochorenie covid PREKONALI pred nie viac ako 180 dňami.

Poznámka

Prehliadka súčasného severského filmu SCANDI. VOĽNÉ SEDENIE.