Matteo Beltrami

Matteo Beltrami

Dirigent

Taliansky dirigent Matteo Beltrami študoval hru na husle na Konzervatóriu N. Paganiniho v Janove a dirigovanie na Konzervatóriu G. Verdiho v Miláne. V rokoch 1996-1998 bol šéfdirigentom „Ensemble G. Genovese“, s ktorým vystupoval na koncertoch symfonickej i komornej hudby. V rokoch 1998-2004 sa už predstavil ako operný dirigent v tituloch Figarova svatba, Don Giovanni, Barbier zo Sevilly, La traviata, Trubadúr, Rigoletto, Bohéma, Tosca, Sedliacka česť a Komedianti.

V roku 2004 bol pozvaný, aby dirigoval Tajné manželstvo so Symfonickým orchestrom G. Gavazzeniho a vzápätí sa stal jeho hosťujúcim dirigentom. Bol finalistom medzinárodnej súťaže mladých dirigentov F. Capuanu, kde získal zvláštnu cenu.

Medzi jeho hlavné aktivity v roku 2005 patrila séria koncertov s Gavazzeniho orchestrom a Orchestra della Fondazione Pomeriggi Musicali, Popoluška v Lecce a La traviata v Bilbau a v Štátnej opere v Stuttgarte. V roku 2006 dirigoval Barbiera zo Sevilly s As.Li.Co. i turné do Šanghaja s janovským divadlom Carlo Felice, Rigoletta v Mantove, Nápoj lásky v Montpellier a Dona Giovanniho v Bilbau. V nasledujúcich rokoch dirigoval Popolušku na festivale Spoleto/Charleston, Menottiho Médium a Gianniho Schicchi v Circuito Lirico Lombardo, Ľudský hlas a Komediantov v Teatro Pergolesi v Jesi a v Teatro Comunale vo Ferrare, Barbiera zo Sevilly v Ravenne, Rigoletta a Nabucca v Drážďanoch, Nápoj lásky a Bohému v Teatro la Fenice v Benátkach, Nabucca v Darmstadte i Médium a Gianniho Schicchi v Terste.

Matteo Beltrami je úspešný aj ako koncertný dirigent. Pracoval s umelcami ako Jonas Kaufmann (Mníchov a Hamburg), Egils Silins (Riga), Fiorenza Cedolins (Petrohrad) alebo Bruno De Simone (Neapol) a niekoľko koncertov absolvoval v rámci Verdiho festivalu v Parme, v Teatro Filarmonico vo Verone a v Catanii.

Medzi jeho budúce angažmán patrí Barbier zo Sevilly a Nápoj lásky v Drážďanoch, Tosca v Livorne, Madama Butterfly v Sassari, Puritáni vo Florencii, La traviata v Aténach, Figarova svatba v Parme a Aida v Bratislave.

Od roku 2016 je umeleckým riaditeľom Teatro Coccia v Novare. Matteo Beltrami sa venuje aj opernej réžii: Nápoj lásky, Maškarný bál, Trubadúr a nová inscenácia Rigoletta v Essene.