Miriam Rodriguez Brüllová

Miriam Rodriguez Brüllová

Miriam študovala na Štátnom konzervatóriu a Vysokej škole múzických umení v Bratislave (bakalársky diplom). Magisterský diplom získala roku 2001 v Kanade na Université du Québec à Montréal a na Université Laval v Quebecu pod vedením špičkového gitaristu Alvara Pierriho. U toho istého profesora sa  v rokoch 2002 - 2003 zdokonaľovala v interpretačnom umení v rámci postgraduálneho štúdia na Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni.

               Spolupracovala so svetoznámymi gitaristami, ako sú Abel Carlevaro, Alvaro Pierri, Luise Walker, Oscar Ghiglia, Pavel Steidl, John Duarte, Hubert Käppel, Costas Cotsiolis, Zoran Dukić, Aniello Desiderio, Laura Young.

               Získala najvyššie ocenenia na gitarových súťažiach na Slovensku i v zahraničí.

               Vystúpila ako sólistka s viacerými známymi hudobnými telesami, napr. s Jerusalem Symphony Orchestra, Brandenburgisches Staatsorchester, Orchestra Fondazione Arena di Verona, Orchestra Sinfonica di Roma, Orquesta Filarmónica de Bogotá, Universal Philharmonic Orchestra Seoul, Thüringen Philharmonie, Filharmoniou Artura Rubinsteina, Filharmonia Podkarpacka Rzeszow, Virtuosi di Praga, Talichovým komorným orchestrom, Slovenským komorným orchestrom, Virtuosi Pragenses, Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, Štátnym komorným orchestrom Žilina, Štátnou filharmóniou Košice, Filharmóniou B. Martinů Zlín, Severočeskou filharmóniou, Juhočeskou filharmóniou, s  orchestrom  Cappella  Istropolitana a ďalšími. Účinkovala aj so Stamicovým kvartetom, Zemlinského kvartetom, Moyzesovým kvartetom, Muchovým kvartetom, Aeolus Quartet (USA), Kallaci Quartet (J. Korea) a ďalšími. Intenzívne sa venuje aj komornej hre v rozličných zoskupeniach s poprednými slovenskými (Dalibor Karvay, Roman Patkoló, Eva Hornyáková, Pavol Remenár), českými (Petr Nouzovský, Radek Baborák, Jan Ostrý) a maďarskými umelcami (Sándor a Ádám Jávorkai, Máté Pálhegyi). Spolupracuje so súčasnými významnými skladateľmi (Sylvie Bodorová, Iris Szeghy).

               Predstavila sa v známych koncertných sálach ako napr. v pražskom Rudolfine, berlínskom  Konzerthause, veronskom Teatro Filarmonico, rímskom Auditorium Conciliazione, kórejskom Seoul Art Center a ďalších.

               Hrala po celej Európe, v Južnej a Severnej Amerike, Ázii a Afrike.

               Nahráva pre Slovenský rozhlas, PragaDigitals, ArcoDiva a Pavlik Records. Je iniciátorkou a umeleckou riaditeľkou medzinárodného hudobného festivalu Bratislavská komorná gitara, medzinárodnej gitarovej súťaže v Bratislave a Vyšehradskej hudobnej akadémie.

               Viedla majstrovské kurzy v Nemecku, Peru, Južnej Afrike, Rusku, Českej republike atď. Pedagogicky  pôsobila na Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni. V súčasnosti vyučuje na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave. Hrá na nástrojoch od svetoznámeho nemeckého majstra Gernota Wagnera, Petra Matouška a Hansa van den Berga.