Skaza totálneho myslenia

Skaza totálneho myslenia

Drama

Ženské mýty a obsesie podľa Marguerite Durasovej.

The new SND building, The Blue Salon
6. 3. 2024 19:30 h - 20:30 h
Inscenácia Skaza totálneho myslenia kritizuje potrebu absolutizovať a zovšeobecňovať pozitívne i negatívne fenomény ženského obrazu v spoločnosti. Inšpiračným materiálom na inscenáciu sú rozhovory s Marguerite Durasovou zaznamenané v diele Hmatateľný život v preklade Anny Kareninovej. Divadelná adaptácia, voľne v provokatívnych obrazoch na hranici poézie, intimity a vulgárnosti, odhaľuje neznesiteľný priestor slobody a subjektivity.
 
V rámci inscenácie má dobrovoľník z divákov možnosť ovplyvňovať formu predstavenia náhodným výberom komponovaných skladieb z iPadu. Hudobný koncept relativizuje fixnú podobu jednotlivých divadelných situácií vzhľadom na náladu a atmosféru (podobne, ako je to s premenlivosťou a nestálosťou našich názorov a presvedčení).
 
„Skaza totálneho myslenia je melodická nádhera, ,báseňʽ, ktorá dojíma aj rozosmieva. Núti nás zamyslieť sa. Postavy sa v tejto záplave myšlienok vrhajú do neznáma a nútia diváka ,myslieť siʽ. To mi dnes príde aktuálne a veľmi dôležité, pretože nám v našich životoch občas stereotyp vyhovuje. Radšej sa smejeme a tlieskame tomu, čomu ostatní. Stačí nám zrozumiteľná lacnosť. Rezignujeme a uvedomíme si, že v tom prehltenom svete si už tak nejako nemyslíme nič o ničom. Inscenácia Skaza totálneho myslenia apeluje na divákov, aby neboli ľahostajní, aby mali názor. A to má zmysel!“
 
Amálie Dvořáková, Divadelný svet Brno
 
Tutoriál hudobného konceptu:
1. Pri vstupe do sály máte možnosť zvukovo dotvárať predstavenie. Bude vám zapožičaný iPad s pätnástimi tlačidlami.
 
2. Prvú ľubovoľnú a náhodnú skladbu pustíte pri prvom zotmení hľadiska. Ďalšie skladby volíte podľa vlastnej potreby a predstavy o zmene nálady hranej situácie na javisku.
 
3. Herci majú možnosť žiadať od vás číslo skladby na prianie. Definitívna voľba je však na vás.

Hosted at SND

Note

Hosťovanie Divadla na cucky

Production Team

Direction by Júlia Rázusová
Scénografia a kostýmy Markéta Plachá