Tomáš Netopil

Tomáš Netopil

Conductor

Tomáš Netopil sa v súčasnosti radí celosvetovo medzi najžiadanejších českých dirigentov. Ako generálny hudobný riaditeľ desať rokov viedol Aalto Musiktheater a Philharmonie Essen. Je hlavným hosťujúcim dirigentom Českej filharmónie, riaditeľom festivalu Janáčkov máj a zakladateľom a umeleckým riaditeľom úspešného medzinárodného projektu Letnej hudobnej akadémie Kroměříž.

Portfólio operných domov a symfonických orchestrov, s ktorými Tomáš Netopil spolupracoval, je široké. Len v sezóne 2022/2023 sa okrem jeho domovskej scény v Essene (Tannhäuser, Dogville, Figarova svadba) či v Grand Théâtre de Genève (Káťa Kabanová) predstavil aj na koncertoch s Orchestre de la Suisse Romande, Yomiuri Nippon Symphony Orchestra, Orchestre National de Montpellier či s Concentus Musicus Wien. Medzi jeho najvýznamnejšie operné spolupráce sa bezpochyby radí pôsobenie v Drážďanskej opere (Rusalka, Predaná nevesta, La clemenza di Tito, Příhody lišky Bystroušky, Židovka, Doktor Faust) či vo Viedenskej štátnej opere (Idomeneo, Čarostrelec, Leonora). Počas svojej kariéry vystriedal aj mnohé renomované koncertné pódia, za zmienku stoja spolupráce s Viedenskými symfonikmi, Orchestre National de France, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, BBC Symphony Orchestra či London Philharmonic Orchestra. 

Tomáš Netopil študoval hru na husle na konvertvatórium v rodnom Kroměříži a následne dirigovanie na Akadémii múzických umení v Prahe. Svoj talent ďalej rozvíjal na Kráľovskej akadémii v Štokholme u profesora Jorma Panulyho. 

Predstavenia

Conductor