Jitka Sapara Fischerová

Jitka Sapara Fischerová

Mezzosoprán

Operný a koncertný spev študovala na Hudobnej fakulte VŠMU v Bratislave (1982 – 1986) u docenta Juraja Hrubanta. V roku 1985 získala prvú cenu na Medzinárodnej súťaži M. Schneidra-Trnavského v Trnave a cenu za najlepšiu interpretáciu piesne. Bola sólistkou komorného ansámblu Musica aeterna (1985 – 1987) pri Slovenskej filharmónii, orientujúceho sa na starú hudbu.

V roku 1986 získala druhú cenu na Medzinárodnej speváckej súťaži v Karlových Varoch a stala sa sólistkou Opery SND v Bratislave, ktorá je stále jej domovskou scénou. Na turné po Japonsku (1991) hosťovala v úlohe Carmen. Priebežne spolupracovala s bývalou Komornou operou v Bratislave, s Janáčkovou operou Brno, s Operou ŠD Košice, s Operou DJGT Banská Bystrica. V rokoch 1994 – 96 bola sólistkou Opernhaus Zürich vo Švajčiarsku (Varvara v opere Káťa Kabanová, Oľga v opere Eugen Onegina iné). Vo viedenskej Volksoper sa predstavila ako Quickly v opere Falstaff(2000 – 2001), na festivale v Garse vystúpila v úlohe Azuceny (Trubadúr).

Jitka Sapara-Fischerová patrí už viac než dve desaťročia medzi popredné sólistky Opery SND. Diváci ju poznajú najmä ako temperamentnú Carmen, ktorú spievala celých dvadsaťpäť rokov. Do jej repertoáru patrí aj Amneris (Aida), Šarlota (Werther), Azucena (Trubadúr), Eboli (Don Carlos), Ježibaba (Rusalka), Ulrika (Maškarný bál), Quickly (Falstaff), Stařenka (Jej pastorkyňa), Mamma Lucia (Sedliacka česť), Ňaňa Filipievna (Eugen Onegin), Grófka (Piková dáma), Carmella (Šperky Madony). Doposiaľ spievala v siedmich desiatkach inscenácií.

Účinkovala na mnohých reprezentačných vystúpeniach Opery SND v zahraničí (festival v Edinburghu, hosťovanie v Jeruzaleme, v Opéra Comique v Paríži, v Budapešti, Prahe, ale aj na turné po Nemecku, Holandsku, Švajčiarsku, Rakúsku). Sporadicky spieva aj ako koncertná umelkyňa doma i v zahraničí. Za postavu Grófky v opere Piková dáma jej udelili Cenu Literárneho fondu za rok 2014.

Rozhovor: Pevné korene a slobodné krídla (Martin Bendik), Portál november 2014 str. 26