Petra Nôtová

Petra Nôtová

Soprán

Štúdium operného spevu absolvovala na VŠMU v Bratislave u prof. Viktórie Stracenskej. Zúčastnila sa na speváckych kurzoch u prof. Jevgenija Nesterenka, u prof. Evy Blahovej a u Ľuby Baricovej. Ešte počas štúdia získala na rakúskej súťaži Sommerakademie druhé miesto a na Medzinárodnej speváckej súťaži M. Schneidra-Trnavského tretie miesto. V súčasnosti, už ako výkonná umelkyňa, sa v speve zdokonaľuje u americkej sopranistky Nancy Henningerovej.

Po skončení štúdií v roku 2001 ju angažovala Opera v SND Bratislave, kde debutovala v úlohe Anniny v Straussovej operete Noc v Benátkach. Publiku sa predstavila aj v mozartovských rolách ako Papagena a neskôr Pamina v Čarovnej flaute, Zerlina v Donovi Giovannim v réžii J. Bednárika, ktorý ju potom obsadil aj do úlohy Clorindy v Rossiniho Popoluške. O rok neskôr sa s veľkým úspechom predstavila ako Marie v Donizettiho Dcére pluku. K ďalším jej postavám patrí Musetta v Bohéme, Oscar v Maškarnom bále, Nieco v Petrovi Grimesovi, Esmeralda v Predanej neveste. Ďalšie úlohy stvárnila v Divadle J. K. Tyla v Plzni, v Národnom divadle Brno, v Štátnej opere Praha a v pražskom Národnom divadle, kde v roku 2006 prijala ponuku na angažmán. Pred pražským publikom sa s veľkým ohlasom uviedla v úlohe Noriny v opere Don Pasquale.

Na turné po Japonsku sa predstavila v úlohe Zuzanky vo Figarovej svadbe. Rolu Servilie stvárnila v úspešnej inscenácii Mozartovho diela La clemenza di Tito, ktoré režírovala známa tvorivá dvojica Ursel a Karl-Ernst Herrmannovci. Ako koncertná umelkyňa sa Petra Nôtová predstavila v Rakúsku, Nemecku, Taliansku, Česku, Maďarsku a na Slovensku. Spolupracovala s významnými dirigentmi ako Asher Fish, Jiří Bělohlávek, Heiko Mathias Förster, Alessandro De Marchi, Oliver Dohnányi, Jiří Kout, Rastislav Štúr, Jaroslav Kyzlink, Peter Feranec a ďalší. Z posledného obdobia treba spomenúť najmä hosťovanie Petry Nôtovej v Palau de las Arts vo Valencii v opere La Belle et la Bete a nahrávku soundtracku k filmu e Magic Flute v Kanade.