Národný inšpektorát práce zrušil rozhodnutie o zákaze používania historickej budovy SND

Národný inšpektorát práce ako odvolací orgán zrušil rozhodnutie Inšpektorátu práce Bratislava o zákaze používania historickej budovy SND a vec vrátil na nové prejednanie a rozhodnutie. Vyhovel tak odvolaniu SND. Dôvodom sú zistené mnohonásobné pochybenia inšpektora práce.
 
Vedenie Slovenského národného divadla dostalo rozhodnutie Inšpektorátu práce Bratislava o zákaze používania historickej budovy Slovenského národného divadla pre akúkoľvek činnosť 3. mája 2022. Vedenie divadla ho rešpektovalo a budovu ihneď uzatvorilo.
 
Proti rozhodnutiu sa však odvolalo na Národný inšpektorát práce, ktorý rozhodnutie o zákaze používania historickej budovy SND v júli zrušil a vrátil na nové prejednanie a rozhodnutie.
 
„Pri preskúmavaní administratívneho spisu mal Národný inšpektorát práce za to, že inšpektor práce pri vydaní napadnutého rozhodnutia mnohonásobne pochybil,“ konštatuje v rozhodnutí z júla 2022 Národný inšpektorát práce.
 
„Došlo k vážnym procesným aj skutkovým pochybeniam zo strany inšpektora práce, pretože tento neuniesol bremeno zistiť a ustáliť jednoznačne a nepochybne skutkový stav veci na základe konkrétnych dôkazov vykonaných v správnom konaní. Vzhľadom na uvedené nie je bez pochybností preukázaná dôvodnosť vydaného zákazu,“ uvádza sa ďalej v rozhodnutí Národného inšpektorátu práce.
 
Vedenie SND rozhodnutie Národného inšpektorátu práce víta.
 
„Rozhodnutie inšpektora práce o zákaze používania historickej budovy SND sme od začiatku považovali za tendenčné a účelové. Rozhodnutie Národného inšpektorátu práce nám teraz dáva za pravdu. Veľmi oceňujeme jeho rýchly, zodpovedný a kritický prístup k veci,“ hovorí generálny riaditeľ SND Matej Drlička.
 
„Máme za to, že stav budovy bol a stále je bezpečný pre všetky akcie, ktoré nepotrebujú využívať divadelné technológie a ktoré si prinesú vlastnú techniku. Rovnako trváme na tom, že sme nijako neohrozovali zdravie a bezpečnosť ľudí na podujatiach, ktoré sa tam konali,“ dodáva Drlička.
 
Interná analýza technického stavu historickej budovy SND bola jedným z jeho prvých krokov po jeho nástupe do funkcie. Z výsledkov analýzy vyplynulo, že divadelné a scénické technológie v historickej budove divadla nie sú vo vyhovujúcom stave. Išlo najmä o nákladné výťahy pre kulisy a elektrické ťahy, ktoré boli vyradené z prevádzky.
 
Ďalšie scénické a javiskové zariadenia, ktoré sú nevyhnutné pre zabezpečenie plnohodnotného divadelného predstavenia, ako napríklad divadelná točňa, inšpicientské a dorozumievacie zariadenia, elektroakustické ozvučenie či scénické osvetlenie, vykazovali vysokú poruchovosť a sú technicky zastarané.
 
Vedenie SND preto v máji 2021 pristúpilo k uzavretiu budovy pre divadelnú činnosť.
 
„Technológie stavby, ktoré sú nevyhnutné pre chod budovy – ako kúrenie a chladenie, trafostanica či požiarna signalizácia –, sme revíziami a drobnými opravami stále udržiavali v stave, aby boli funkčné a bezpečné,“ vysvetľuje generálny riaditeľ SND Matej Drlička.
 
V historickej budove SND sa preto konali len podujatia, pri ktorých nebolo treba využívať divadelné technológie. Prenajímatelia si však vždy do budovy museli priniesť vlastnú techniku vrátane elektrických agregátov, osvetlenia a ozvučenia.
 
Vedenie SND vďaka prenájmom dokázalo aspoň čiastočne zabezpečiť financie potrebné na základnú údržbu historickej budovy SND až do jej kompletnej rekonštrukcie. Tie sa pohybujú vo výške 250-tisíc eur ročne.
 
Slovenské národné divadlo v súčasnosti vo vlastnej réžii intenzívne pripravuje novú webovú stránku o historickej budove SND, ktorá prinesie bohatý fotoarchív a podrobné informácie o histórii divadla, míľnikoch divadelného života, poslednej veľkej rekonštrukcii budovy, ale aj o jej súčasnom stave a postupných krokoch plánovanej rekonštrukcie.
 
V prípade, že opakovaná kontrola Inšpektorátu práce potvrdí, že stav historickej budovy SND si nevyžaduje jej úplné uzatvorenie a je bezpečný pre občasné návštevy verejnosti, vedenie SND plánuje budovu sprístupniť návštevníkom vo forme pravidelných komentovaných prehliadok. Vyhovie tak domácim aj zahraničným návštevníkom, ktorí dlhodobo volajú po tejto možnosti.