Útvar hodnoty za peniaze odobril štúdiu uskutočniteľnosti rekonštrukcie historickej budovy SND

Útvar hodnoty za peniaze odobril štúdiu uskutočniteľnosti rekonštrukcie historickej budovy SND a odporučil pokračovanie v projekte. Štúdia uskutočniteľnosti je nutnou podmienkou ďalších krokov v procese rekonštrukcie. Rozbehnutie procesu prípravy komplexnej rekonštrukcie bolo jednou z hlavných priorít bývalého vedenia SND na čele s Matejom Drličkom.
 
Slovenské národné divadlo zverejnilo štúdiu uskutočniteľnosti komplexnej rekonštrukcie historickej budovy SND v októbri. V úzkej spolupráci s víťazom verejného obstarávania a Ministerstvom kultúry SR na nej za SND pracoval bývalý ekonomický riaditeľ Matej Bošňák od začiatku roka.
 
Štúdia uskutočniteľnosti obsahuje podrobné informácie o zmysle rekonštrukcie historickej budovy SND, predbežnú finančnú analýzu rekonštrukcie, analýzu nákladov a prínosov projektu, ako aj víziu ďalšej prevádzky zrekonštruovanej budovy.
 
Útvar hodnoty za peniaze, ktorého úlohou je ekonomicky posudzovať plánované verejné investície, štúdiu uskutočniteľnosti odobril a odporučil pokračovať v projekte rekonštrukcie.
 
„Investícia do historickej budovy SND je potrebná. Objekt vyžaduje rekonštrukciu z dôvodu zlého technického stavu, poškodených divadelných technológií aj morálnej zastaranosti vnútorných priestorov,“ konštatuje Útvar hodnoty za peniaze v hodnotení, ktoré je zverejnené na webe Ministerstva financií SR.
 
Útvar hodnoty za peniaze zároveň Ministerstvu kultúry SR odporučil, aby aktualizovalo investičný plán a projektu stanovilo prioritu.
 
V ďalších krokoch bude nasledovať štátna expertíza a štátny dozor nad stavebným zámerom verejnej práce. Keďže historická budova SND je verejnou budovou, Ministerstvo kultúry SR musí požiadať Ministerstvo dopravy a výstavby SR o expertízu stavebného zámeru. Táto expertíza stanoví aj predbežnú hodnotu zákazky.
 
Po expertíze stavebného zámeru a posúdení štúdie uskutočniteľnosti bude môcť Ministerstvo financií SR začať rokovanie o uvoľnení prostriedkov na vypracovanie projektovej dokumentácie rekonštrukcie.
 
Pod podmienkou, že SND bude mať finančné krytie, pripraví a vypíše verejné obstarávanie na architektonickú štúdiu a projektové práce. Víťaz tejto súťaže následne pripraví projektovú dokumentáciu rekonštrukcie historickej budovy.