Zomrel významný režisér Stanislav Párnický, s ktorého tvorbou sme sa stretli aj v SND

Dnes sme sa dozvedeli ďalšiu smutnú správu o úmrtí významného slovenského filmového režiséra, scenáristu a pedagóga Stanislava Párnického.

 
S jeho tvorbou sa mohli stretnúť aj diváci v Slovenskom národnom divadle,
kde v roku 1976 režíroval hru Poslední (autor Maxim Gorkij) a v roku 1978 hru V mene zeme a slnka (autor John Drucã).
 
Stanislav Párnický sa narodil 11. apríla 1945 v Piešťanoch, zomrel 31. marca 2023 v Bratislave. Absolvoval štúdium na Vysokej škole múzických umení; po skončení štúdia pôsobil v Divadle Slovenského národného povstania v Martine (dnes Slovenské komorné divadlo v Martine). Venoval sa predovšetkým televíznej a filmovej tvorbe. Mnoho jeho projektov vzbudilo záujem nielen domáceho publika a kritiky, ale aj pozornosť na filmových festivaloch, kde získali jeho diela mnoho ocenení.
Z tvorby Stanislava Párnického pre televíziu spomeňme tituly Americká tragédia, Chlapec z majera, Najatý klaun, Zbožňovaná, Hĺbkový rekord či O mužoch, ženách a deťoch. Z filmovej tvorby rezonovali okrem iných Kára plná bolesti, Južná pošta, Šípová Ruženka či ...kone na betóne.
 
V Roku 1990 sa Stanislav Párnický podieľal na vzniku Filmovej a televíznej fakulty VŠMU, kde sa stal jej dekanom a prvým vedúcim Katedry filmovej a televíznej réžie. V Stanislavovi Párnickom stráca naša kultúra výnimočnú tvorivú osobnosť a výborného pedagóga.
 
Česť jeho pamiatke!

Zdroj: TASR - Martin Turanovič