Historicky prvá rekonštrukcia Umelecko-dekoračných dielní SND ide podľa plánu

Umelecko-dekoračné dielne SND tento rok oslávia 65. výročie svojho vzniku a sú popri troch umeleckých súboroch v skutočnosti štvrtou, nepostrádateľnou zložkou národného divadla.
 
Budova Umelecko-dekoračných dielní SND po viac ako šesťdesiatich rokoch nepretržitej prevádzky nespĺňala hygienické, bezpečnostné, prevádzkové ani energetické štandardy. Súčasné vedenie SND je vôbec prvé vedenie Slovenského národného divadla, ktoré spúšťa komplexnú rekonštrukciu budovy Umelecko-dekoračných dielní na Mliekarenskej ulici, na ktorú získalo finančné prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti.
 
SND nijakým spôsobom neporušilo predpis MK SR, ktorý štatutárom prikazuje, aby sa zdržali uskutočňovania všetkých právnych úkonov, ktorých následkom by bol vznik, zmena alebo zánik zmluvných, ako aj mimozmluvných vzťahov, ktoré nie sú nevyhnutné na zabezpečenie bežnej prevádzkovej činnosti organizácie, nakoľko SND bez umelecko-dekoračných dielní nedokáže plniť svoju bežnú prevádzkovú činnosť, keďže práve dielne tvoria scénickú aj kostýmovú výpravu ku každej inscenácii Činohry, Opery a Baletu. Výroba scénických a kostýmových výprav patrí medzi základné predmety činnosti SND, ktoré upravuje Zákon č. 385/1997 Z. z. o Slovenskom národnom divadle. SND informuje MK SR ohľadom všetkých úkonov a procesov spojených s rekonštrukciou UDD priebežne od roku 2022.
 
SND využíva priestory OC Lamač odo dňa nadobudnutia účinnosti zmluvy o nájme. UDD sa do dočasných priestorov s výmerou 2.500 m² začali sťahovať 20. 6. 2024, nakoľko pôvodné priestory UDD bolo pre začiatok rekonštrukcie nevyhnutné vyprázdniť najneskôr do konca júna. V dočasných priestoroch je aktuálne uskladnené všetko technologické a nástrojové vybavenie UDD. Sťahovanie predstavovalo presun viac ako 100 veľkých strojov v celkovej váhe viac ako 20 ton, špecializovaného dielenského nábytku (dielenské stoly, ponky, kovadliny, regále), skladových zásob a ručného náradia v objeme viac ako 15 ton. Presun UDD do skladových priestorov a až následný presun do priestorov OC Lamač by predstavovalo dvojnásobné navýšenie nákladov na sťahovanie. V priestoroch OC Lamač súčasne prebiehajú v koordinácii s SND nevyhnutné úpravy a opravy, ktorých cieľom je zabezpečiť bezpečné a hygienicky nezávadné pracovné prostredie.
 
Suma 82.200 EUR bez DPH, ktorú SND uhradilo po nadobudnutí účinnosti Zmluvy o nájme s OC Karpatia s.r.o. sa skladá z nasledovných čiastok: 54.000 EUR bez DPH vratná zábezpeka, 10.200 EUR bez DPH alikvotný nájom za mesiac jún a 18.000 EUR bez DPH nájom za mesiac júl. SND teda do dnešného dňa nenávratne uhradilo prenajímateľovi alikvotné nájomné odo dňa, keď začalo priestory reálne využívať.
 
Vedenie SND Umelecko-dekoračným dielňam pripisuje rovnakú dôležitosť ako umeleckým súborom a tak vnímalo ako jednu z hlavných priorít svojho mandátu zabezpečiť, aby kolegovia z umeleckých remesiel mohli vykonávať svoju prácu v dôstojných podmienkach. Od augusta im budú prístupné v dočasných priestoroch bývalého OC Lamač a od začiatku roka 2026 je plánovaný návrat do zrekonštruovaných priestorov na Mliekarenskej ulici.