SND začalo 105. divadelnú sezónu

Slovenské národné divadlo vstupuje do svojej 105. divadelnej sezóny s cieľom aj naďalej prinášať divákom to najlepšie z divadelného umenia na Slovensku a zatraktívňovať svoje služby pre návštevníkov.
 
„Prišla som v náročnom období pred začiatkom sezóny, ale som rada, že môžem skonštatovať, že sezóna je pripravená a diváci sa môžu tešiť na krásne divadelné zážitky vo všetkých troch súboroch,“ hovorí generálna riaditeľka SND Zuzana Ťapáková.
 
Úvod sezóny patril úspešnej minulosezónnej inscenácii Akcia B, Činohra SND bude pokračovať s mimoriadnymi titulmi ako Špina, Koncert na želanie či Hriech/Její pastorkyňa. Opera SND odštartuje sezónu unikátnym galakoncertom Ondrej Malachovský Tribute, na ktorom vzdajú operné hviezdy hold legendárnemu slovenskému basistovi.
 
Ondrej Malachovský bol sólistom Opery SND od roku 1959 do roku 1999. Výnimočný hlasový potenciál, výrazné herecké schopnosti a charizmatický zjav ho predurčili stať sa jednou z najvýraznejších postáv slovenskej opernej interpretácie.
 
Koncom septembra uvedie Opera SND prvú premiérovú inscenáciu 105. sezóny Příhody Lišky Bystroušky vo hviezdnom hudobnom naštudovaní Juraja Valčuhu a pod režijným vedením našej najúspešnejšej opernej režisérky Slávy Daubnerovej.
 
Balet otvorí sezónu výnimočnou premiérou uplynulej sezóny Labutie jazero a následne naň nadviaže nemenej divácky obľúbeným spojením Balet&SĽUK/Tancom k sebe.
 
„Dramaturgia 105. divadelnej sezóny bola pri mojom nástupe už daná, ale pre mňa je veľká česť viesť inštitúciu, ktorá prináša divákom také kvalitné divácke zážitky, ako to robí Slovenské národné divadlo,“ vraví Zuzana Ťapáková v novej pozícii šéfky SND.
 
Čo pripravili súbory SND
 
Činohra SND pripraví v sezóne 2024/2025 desať nových titulov. Avizuje sezónu západnej klasickej literatúry, v ktorej výrazný priestor dostávajú ženy režisérky.
 
Začiatkom sezóny sa diváci môžu tešiť na hosťovanie výnimočného zahraničného súboru Comédie-Française Hekuba nie je Hekuba. Táto inscenácia Tiaga Rodriguesa je strhujúcou inscenáciou, v ktorej sa prelína Euripidova antická tragédia s príbehom osobnej a inštitucionálnej zrady zo súčasnosti.
 
Prvou premiérou novej sezóny v Činohre SND bude už 2. novembra autorský projekt Tatarka výrazného mladého režiséra Davida Pašku. Inscenácia sa opiera o časť literárnej tvorby Dominika Tatarku, reflektuje dejinné súvislosti a sprostredkováva spoveď jedinca v čase masového a demagogického myslenia. V Sále činohry uvedieme 9. novembra vzrušujúcu drámu, nádherný básnický epos o vášni, láske a tradícii Krvavú svadbu od významného španielskeho autora Federica Garcíu Lorcu v réžii Jána Luterána.
 
Dramaturgia Opery SND kladie dlhodobo dôraz na vyváženosť diváckej atraktivity a umeleckých ambícií. V divadelnej sezóne 2024/25 pripravil operný súbor SND tri premiéry, ktoré sú koncipované ako tri výrazné pohľady žien režisérok na tri známe témy.
 
Prvou premiérou je už avizované dielo Leoša Janáčka Příhody lišky Bystroušky. Druhou novinkou bude výpravné predstavenie pre celé rodiny – operná rozprávka Perníková chalúpka od Engelberta Humperdincka, tretia premiéra bude venovaná opernej klasike, obľúbenému dielu Giuseppe Verdiho Maškarný bál. Opera SND premiérovo vstúpi do 105. sezóny pod vedením šéfdirigenta Tomáša Braunera.
 
Baletný súbor pod vedením riaditeľky Niny Polákovej bude aj v nasledujúcej sezóne pokračovať v nastavenej koncepcii uvádzať diela najprestížnejších choreografov sveta a zároveň prinášať štýlovo i obsahovo široké spektrum tanečných inscenácií.
 
Ako prvú premiéru 105. sezóny uvedie Balet SND súčasnú choreografickú kompozíciu Bolero X od vyhľadávaného izraelského choreografa Shahara Binyaminiho. Druhou premiérou v Balete SND bude tanečné stvárnenie Puškinovho románu Onegin.
 
Balet SND v spolupráci s Národným onkologickým ústavom uvedie v októbri v rámci projektu Umenie pre život špeciálne predstavenie Labutieho jazera.
 
Nenechajte si ujsť premiéry či repertoár Slovenského národného divadla a doprajte si jedinečný zážitok v našich sálach.