Nikoleta Stehlíková

Nikoleta Stehlíková

Ballettmeister - Repetitor

Vedúca sólistka Baletu SND

Absolvovala Tanečné konzervatórium Evy Jaczovej (1989, pedagógovia: Žofia Tóthová a Zlatica Vincentová). Po ukončení štúdia prijala angažmán do Baletu Národného divadla v Brne, kde debutovala v postave Máše v balete Luskáčik.

Od roku 1990 členka, neskôr od roku 1992 sólistka a od roku 1995 vedúca sólistka Baletu Slovenského národného divadla v Bratislave. Výrazná predstaviteľka interpretačnej školy klasického tanca so širokou paletou postáv. V Balete SND stvárnila titulné postavy ako napr. Máša v Luskáčikovi, Princezná Auróra v Spiacej krásavici, Odetta/Odília v Labuťom jazere, Giselle v rovnomenom romantickom balete, Líza v Márnej opatrnosti, Nikia v Bajadére, Quiteria v Donovi Quijotovi, Swanilda v Coppélii, Frýgia v Spartakovi, Júlia v Rómeovi a Júlii. Ďalej sólové postavy v baletoch Deti Titanicu, Zvonár z Notre Dame, Paganini, Paquita, Ples kadetov, Carmen, Magnificat a ďalších.

Z neoklasického repertoáru ju diváci majú možnosť vidieť v choreografii Georgea Balanchina Serenáda. Ďalej sa predstavila v choreografiiách Mária Radačovského Inšpirácia a 68.

S Baletom SND hosťovala na popredných scénach v Číne, Nemecku, Taliansku, Belgicku, Rakúsku a na Cypre. Zúčastnila sa na súťažiach v Brne, Prahe, Jacksone a Nagoyi. Je držiteľkou Ceny Phillip Morris Kvet Baletu za rok 2000.

Predstavenia