Cosmina Maria Zaharia

Cosmina Maria Zaharia

Solist

Absolvovala: štúdium klasického tanca na Lýceu choreografie F. Capsaliho v Bukurešti (1996), Štátnu baletnú akadémiu v Kyjeve

Angažmán: Od roku 1996 pôsobila v balete Rumunskej národnej opery v Bukurešti, neskôr v balete Národného divadla v maďarskom Pécsi. V roku 1997 prijala angažmán v Balete Slovenského národného divadla, najskôr ako členka, od roku 1999 ako sólistka. V tomto období pôsobila aj ako stály hosť v predstaveniach Carmen a Labutie jazero v Štátnom divadle v Košiciach. Od roku 2002 do roku 2004 bola členkou Bayerisches Staatsballett v Mníchove. V roku 2004 sa vrátila na Slovensko – najprv do Košíc a v roku 2005 do Baletu Slovenského národného divadla.

Repertoár: Stvárnila hlavné postavy v klasických baletoch, akými sú napríklad Labutie jazero (Odeta/Odília, veľké labute), Luskáčik (Máša, sólo kvetinový valčík), Spiaca krásavica (Princezná Auróra, Popoluška), Romeo a Júlia (Júlia), Giselle (Zulma), Carmen (Carmen, býk), Márna opatrnosť (Líza), Korzár (Odalisky), Paquita (1., 2., a 3. variácia) a ďalšie. Taktiež sa predstavila v choreografii Georgea Balanchina Serenáda (Valčíkový pár). V Balete SND spolupracovala s choreografmi, akými sú napríklad Vladimir Malakhov, Vasilij Medvedev, Massimo Moricone, Mauro de Candia, Rafael Avnikjan a ďalšími.

Ocenenia: Získala 1. cenu za klasický tanec a 2. cenu za moderný tanec na Národnej súťaži baletných škôl v Bukurešti (1994). Na Národnej súťaži O. Danovského v Konstanci získala 3. cenu za klasický tanec a 3. cenu za moderný tanec (1995), hlavnú cenu za klasický a moderný tanec a 1. cenu za klasický a moderný tanec (1996); 1. cenu za klasický a moderný tanec a špeciálnu cenu Nadácie rumunských choreografov na Národnej súťaž baletných škôl, Jasy.