Ján Jamrich

Ján Jamrich

Ján Jamrich vyštudoval Tanečné konzervatórium Evy Jaczovej v Bratislave pod vedením Miklósa Vojteka. Už počas štúdia inklinoval najmä k modernému tancu, čo ho viedlo k účasti na viacerých workshopoch a masterclasses, napr. v Broadway Dance Centre v New Yorku, workshopu Person Widrig Company v Bratislave a Masterclasses Arsenale della Danza v Benátkach pod vedením Ismaela Iva, Francescy Harper, José Navasa, Tana Temela a iných.

Po absolvovaní konzervatória viedli jeho ďalšie kroky do Rakúska, kde dva roky pôsobil na Anton Bruckner Private University a v X-IDA Company v Linzi. Medzi jeho ďalšie tanečné skúsenosti patrí pôsobenie v rôznych tanečných súboroch a telesách na Slovensku a v zahraničí: Avant Garde Dance Company, Stratford Circus, The Place a Royal Opera House v Londýne, Schneider Professional Dance Modeling Agency v Rakúsku a Nemecku, Teatri-del-Vento Opéra Saint-Étienne vo Francúzsku, Théâtre Atrée v Lyone, Balet Štátnej opery v Banskej Bystrici (sólista baletu), či Divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici. Tanečne spolupracoval aj na viacerých významných festivaloch, akými sú Tanzquartir Wien, festival ICH v Nemecku, festival Touch Wood v Londýne, La Biennale di Venezia, bol súčasťou projektu Rojotango by Erwin Schrott a v uplynulom roku spolupracoval na Godzone tour na Slovensku a v Čechách.

Pedagogicky pôsobil na Súkromnej modelingovej škole vo Zvolene, na ZUŠ Slovenská Ľupča, v DFS Drienka a spolupracoval aj na Miss Slovensko, na vysielaní Televíznej osobnosti Markízy v roku 2005 a na evente Módny návrhár.

Ján Jamrich má na konte nomináciu na cenu Philip Morris Kvet baletu 2005 za postavu Martina v predstavení Biele peklo, bol finalistom relácie Miliónový tanec a štyrikrát získal Cenu diváka Štátnej opery Banská Bystrica.

Momentálne pôsobí ako externý tanečník v inscenácii Čert a Káča v Opere SND, kde účinkoval už počas štúdia na tanečnom konzervatóriu.