Leoš Svárovský

Leoš Svárovský

Dirigent

Český dirigent a hudobný pedagóg, dlhoročný hosťujúci dirigent Slovenskej filharmónie a súčasný šéfdirigent Aichi Central Symphony Orchestra v japonskej Nagoji.

Leoš Svárovský začal ako dieťa hrať pôvodne na klavíri. Následne najprv študoval na konzervatóriu hru na flautu, neskôr pokračoval so štúdiom hry na flautu aj na pražskej AMU, kde tiež začal študovať dirigovanie.

Po absolutóriu školy začínal ako asistent šéfa Opery Národného divadla v Prahe Zdeňka Košlera a pôsobil ako dirigent Komornej opery v Prahe (1985-1987). Bol šéfdirigentom viacerých českých a slovenských orchestrov. Neskôr bol vo funkcii dirigenta a šéfdirigenta v Janáčkovej filharmónii v Ostrave (1991-1993), Štátnej filharmónii Brno (1991-1995), šéfdirigenta Štátneho komorného orchestra v Žiline (1995-2000) a šéfdirigenta Komornej filharmónie Pardubice (1997-2009). Bol tiež hlavným dirigentom baletu pražského Národného divadla (2001-6/2002) a pôsobil ako dirigent Symfonického orchestra hlavného mesta Prahy FOK a Štátnej filharmónie Brno, i šéfdirigent orchestra v Štátnej opere Praha. Od roku 2001 je stálym hosťujúcim dirigentom Slovenskej filharmónie. Od jari 2014 je Svárovský šéfdirigentom Aichi Central Symphony Orchestra v Nagoji.

Na svojom konte má niekoľko desiatok nahrávok pre firmu Supraphon. Dirigovanie vyučoval na JAMU v Brne, v súčasnosti je pedagógom dirigovania aj na pražskej AMU. Je prezidentom Medzinárodného hudobného festivalu Emy Destinovej v Českých Budějoviciach.