„Európska Santuzza“ Magdaléna Blahušiaková oslavuje životné jubileum

V posledných marcových dňoch si pripomína významné životné jubileum noblesná dáma, jedna z najvýraznejších sólistických osobností Opery SND Magdaléna Blahušiaková. Absolvovala bratislavské Konzervatórium a s červeným diplomom aj Vysokú školu múzických umení. V štúdiu sa zdokonaľovala v Bulharsku na sofijskej akadémii a neskôr v Benátkach u slávnej pedagogičky Giny Cigni. V Taliansku dostala ponuku pokračovať v štúdiu v milánskej La Scale.
Lenže sa písal rok 1969 a mladá umelkyňa sa musela vrátiť domov... Nádherné roky mladosti Magdalény Blahušiakovej patrili aj umeleckému súboru Lúčnica.
 
Trinásť prvých rokov profesionálnej kariéry bola sólistkou Štátnej opery v Brne, od roku 1980 začala účinkovať aj v Opere SND, kde sa stala jej stálou poprednou sólistkou od divadelnej sezóny 1982/1983. Na našej prvej scéne účinkovala až do roku 2003; vrátila sa ešte raz na našu prvú opernú scénu v roku 2014, keď naštudovala postavu Grófky v Čajkovského opere Piková dáma. Záslužná je pedagogická činnosť Magdalény Blahušiakovej na VŠMU.
 
Umelkyňa preferovala dramatické hrdinky najmä v talianskych operách. Takou bola jej Santuzza v Sedliackej cti, ktorú kritici označili za „európsku“, a, pravdaže, Floria Tosca! Verili sme jej a nechali sa unášať jej hlasom i herectvom v postave Desdemony v Otellovi, Violetty v La traviate, Leonory v Sile osudu, Amélii v opere Simone Boccanegra a desiatkach ďalších. Bola rovnako očarujúcou aj v slovanskom repertoári ako Tatiana v Eugenovi Oneginovi, Krasava v Libuši, Milada v Daliborovi či v operách, ktoré sa na našich javiskách neobjavujú tak často, v Šostakovičovej Kataríne Izmajlovovej alebo v Bergovej opere Wozzeck. Zo slovenských skladateľov obdivuje Eugena Suchoňa za jeho Krútňavu i Svätopluka či piesňový cyklus Nox et solitudo.
 
Magdaléna Blahušiaková precestovala svet, účinkovala v mnohých krajinách Európy, s Českou filharmóniou hosťovala v USA, kde sa predstavila aj v Carnegie Hall v New Yorku a ďalších mestách; pod taktovkou Ondreja Lenárda spievala napríklad v Japonsku.
 
Pripájame sa ku gratulácii, ktorú umelkyni adresoval generálny riaditeľ SND Jozef Švolík.
„Vysoko oceňujem vašu úspešnú domácu i medzinárodnú kariéru opernej sólistky a osobitne si vážim vaše dlhoročné pôsobenie v Opere SND, kde ste vytvorili a interpretačne bravúrne predviedli množstvo profilových postáv v pôsobivom herecko-vokálnom poňatí a s výrazným osobnostným vkladom. Uznanie patrí aj vašej pedagogickej a lektorskej práci či účasti v porotách medzinárodných speváckych súťaží,“ vyzdvihol Jozef Švolík prínos Magdalény Blahušiakovej a do ďalších liet umelkyni zaželal najmä zdravie, šťastie, pohodu a veľa krásnych stretnutí s hudbou a príjemnými ľuďmi.