Inšpirujúce stretnutie s tvorbou Josefa Jelínka v novej budove SND

Významný český výtvarník Josef Jelínek navrhol kostýmy do inscenácie opery Gaetana Donizettiho Maria Stuarda. Aktuálne obohatila repertoár Opery SND. Aj pri tejto príležitosti pripravilo SND výstavu fotografií z kostýmových výprav tohto svetovo uznávaného majstra, ktorý dlhé roky spolupracuje s našou prvou opernou i baletnou scénou.
 
Josef Jelínek navrhol kostýmy a niekedy i scénu do vyše 950 inscenácií v mnohých prestížnych divadlách sveta – okrem slovenských a českých napríklad v Monte Carle, Ľubľane, Leedse, Bergene, Seville, Buenos Aires, Santa Fé, Bombaji a ďalších.
Určte si mnohí spomínajú aj na hudobné filmy Petra Weigla s jeho výrazným podielom. Počas svojej bohatej kariéry sa k niektorým titulom vrátil aj viackrát, k rekordérom vraj patrí balet Márna opatrnosť. Do tohto titulu navrhol kostýmy do 12 inscenácií, okrem iných aj pre Balet SND.
 
Josef Jelínek má blízko k Slovensku a k Bratislave zvlášť. Študoval na Divadelnej akadémii múzických umení/DAMU v Prahe a neskôr ho prof. Ladislav Vychodil, ktorý tam pôsobil ako vedúci katedry, prehovoril, aby pokračoval v štúdiu na Vysokej škole múzických umení/VŠMU v Bratislave. Mal tu skvelých pedagógov, okrem prof. Vychodila aj prof. Ľudmilu Purkyňovú.
 
Od útleho veku bol Josef Jelínek očarený divadlom, nádherou kostýmov a vôňou šminiek. Sám ako dieťa tancoval malé postavičky v baletoch a dokonca aj v opere Predaná nevesta bol tým, kto zvestoval, že do dediny sa blíži medveď. A ako diváka si ho po zdvihnutí opony získal svet fantázie a krásy, ktorý si teraz ako tvorca želá preniesť na publikum.
 
Už počas štúdií vytvoril scénu a kostýmy do baletu Anna Karenina v réžii Borisa Slováka a choreografii Jozefa Sabovčíka a za túto inscenáciu získal Cenu mladého výtvarníka. Odvtedy si s pokorou jemu vlastnou pripísal do zoznamu množstvo ocenení, okrem iných Zlatú medailu z Quadrienale v Prahe 1982, Českého leva za filmovú rozprávku Andělská tvář v roku 2002 alebo Cenu Thálie v roku 2011.
 
Na výstave, ktorú si môžete pozrieť vo foyeri novej budovy, sú fotografie z niektorých inscenácií, ktoré Josef Jelínek navrhol pre SND, napríklad Labutie jazero a Luskáčika, Narodil sa chrobáčik, Trubadúr, Aida, Tosca, Predaná nevesta, Luisa Miller, Komedianti/Sedliacka česť, Otello, Anna Karenina, Doktor Jajbolí, Popoluška, Spiaca krásavica a mnohé ďalšie.
 
Charizmatický umelec, znalec historických období a štýlov, ktorého tvorba je plná fantázie, vysokej umeleckej kvality a elegancie... Kostýmy Josefa Jelínka sú zmysluplne súzvučiace s obsahom a posolstvom diela, a ako hovorí, musí to byť tiež „krásna a noblesní podívaná“.
 
Príďte sa presvedčiť naživo na poslednom predstavení opery Maria Stuarda v tomto bloku v sobotu 29. apríla a potom opäť na jeseň. A tiež si pripomenúť mnoho z inšpirujúcich kostýmov Josefa Jelínka na výstave vo foyeri v novej budove SND.
 
Bližšie informácie o výstavu TU