Umelecko-dekoračné dielne SND budú od augusta dočasne pracovať v nových priestoroch

Umelecko-dekoračné dielne SND tento rok oslávili 65. výročie svojho vzniku. Sídlia v mnohých ohľadoch jedinečnom komplexe budov na Mliekarenskej ulici v Ružinove. Funkčný pôdorys umelecko-dekoračných dielní v tejto je dielom Ladislava Vychodila a architekta Jozefa Lacka. Zoznam osobností, ktoré ich tvorili, chránili a formovali, je však oveľa dlhší. Slovenské národné divadlo si uvedomuje ľudský aj umelecký kapitál, ktorý sa s touto ikonickou stavbou, ale najmä inštitúciou spája.

Generálny riaditeľ SND Matej Drlička so svojím tímom po svojom nástupe do funkcie v januári 2021 absolvovali stretnutia s jednotlivými zložkami divadla. Na stretnutí v Umelecko-dekoračných dielňach SND bola hlavnou témou nevyhnutná rekonštrukcia. Po viac ako šesťdesiatich rokoch nepretržitej prevádzky už budova nespĺňala hygienické, bezpečnostné, prevádzkové ani energetické štandardy.

V náväznosti na tento stav bolo jednou z prvých neumeleckých priorít manažmentu Mateja Drličku nájsť zdroje na rekonštrukciu UDD SND. Po takmer 2 rokoch intenzívnej práce sa podarilo na tento účel získať finančné prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti vo výške viac ako 7 miliónov EUR a túto významnú investíciu tak zafinancovať bez záťaže štátneho rozpočtu SR.

Výsledkom rekonštrukcie nebude zásah do architektúry a genia loci budovy, ale významná energetická úspora, modernizácia vnútorných priestorov a vytvorenie dôstojných a bezpečných pracovných podmienok pre viac ako stovku kolegov pracujúcich v Umelecko-dekoračných dielňach SND. Projekt bude ukončený v decembri 2025.

Na konci 104. divadelnej sezóny boli priestory Umelecko-dekoračných dielní SND uvoľnené na rekonštrukciu a všetky pracovné potreby zamestnancov boli premiestnené do náhradných priestorov. Momentálne si všetci zamestnanci UDD SND čerpajú dovolenky a súbežne prebiehajú stavebné úpravy v náhradných priestoroch, v ktorých zamestnanci začnú pracovať v auguste.

Náhradné priestory UDD SND sa nachádzajú v bývalom obchodnom dome v bratislavskom Lamači. S prenajímateľom priestorov má SND zmluvu, ktorá ho zaväzuje k odovzdaniu priestorov na užívanie v stave, ktorý vyhovuje všetkým hygienickým a bezpečnostným normám: „Prenajímateľ sa zaväzuje odovzdať nájomcovi nebytový priestor v stave spôsobilom na nevyhnutné užívanie.“, „prenajímateľ sa zaväzuje zabezpečovať vo vlastnej réžii pravidelné odborné kontroly, prehliadky a skúšky vyhradených technických zariadení, zariadení požiarnej ochrany a civilnej ochrany (kontrola elektrických rozvodov, bleskozvodov, vzduchotechniky, požiarnych uzáverov, EPS, núdzového osvetlenia, hasiacich prístrojov). Prenajímateľ je taktiež povinný zabezpečiť zdravotnú nezávadnosť nebytového priestoru z hľadiska povrchových úprav (okná, dvere, podlahy, steny, stropy), dodržiavať aktuálne hygienické normy“.

Prenajímateľ pre SND potvrdil, že k dnešnému dňu (17. 7. 2024) sa žiadne plesne, ani iné zdravotne závadné časti priestorov v objekte nenachádzajú. Všetky hygienické závady boli prenajímateľom profesionálne odstránené. Aktuálne prechádzajú obnovou aj vzduchotechnika, vodovodné prípojky a elektroinštalácie. Zo strechy boli odstránené priesaky. Sociálne zariadenia sú dimenzované na počet zamestnancov, ktorí budú v dielňach pracovať.

Slovenské národné divadlo však bude posudzovať najmä stav priestoru ku dňu odovzdania do užívania prenajímateľom a ten dôsledne preverí a prevezme až v prípade jeho nezávadnosti.

Bezpečnostní technici SND majú naplánované aj priebežné prehliadky daných priestorov, aby sme na prípadné problémy vedeli upozorniť prenajímateľa skôr. SND taktiež komunikuje s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) ohľadom plnenia zákonných noriem, aby boli náhradné priestory plne vyhovujúce

z hľadiska hygieny a bezpečnosti zdravia pri práci. Akonáhle budú priestory prenajímateľom upravené, vyžiadame si posúdenie pracovného prostredia aj z externého prostredia.

Umelecko-dekoračné dielne SND už 65 rokov fungujú v symbiotickej koexistencii kostýmovej a scénickej výroby v rámci jednej budovy. Manažment SND sa snažil nájsť vyhovujúce priestory, kde by obe umelecké výroby mohli byť aj naďalej v jednej budove, nakoľko to prináša množstvo prevádzkových benefitov. V náhradných priestoroch budú jednotlivé pracoviská opäť súčasťou jednej budovy, aj keď budú oddelené priečkami tak, aby zamestnanci netrpeli na zvýšenú hlučnosť alebo prašnosť jednotlivých pracovísk.

Zámer sťahovania a rekonštrukcie budovy UDD SND bol zamestnancom Umelecko-dekoračných dielní SND predostretý bezprostredne po podpísaní zmlúv s Ministerstvom dopravy SR, ktoré je garantom prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti a s prenajímateľom budovy.

Vedenie SND vníma, že rekonštrukcia Umelecko-dekoračných dielní SND na Mliekarenskej ulici dielní so sebou, žiaľ, prináša aj chvíle diskomfortu spojené so sťahovaním a adaptáciou na nový pracovný priestor. Výsledkom celého procesu však bude zdravé, bezpečné, moderné a energeticky efektívne pracovisko, ktoré SND zamestnancom Umelecko-dekoračných dielní SND dlhé roky nevedelo zabezpečiť.

Priestory v bývalom obchodnom dome Lamač boli vybrané spomedzi desiatky užšie zvažovaných priestorov ako najvyhovujúcejšie z hľadiska hodnotiacich kritérií. Okrem priestorových nárokov sme sa rozhodovali podľa ceny, možnosti parkovania, dopravnej dostupnosti, dostupnosti navážacích rámp, energetickej pripravenosti budovy a občianskej vybavenosti okolia. Priestor v Lamači podľa týchto kritérií obstál najlepšie spomedzi aktuálnych trhových možností.

V galérií si môžete pozrieť pár ilustračných záberov z pôvodných priestorov, ako aj priestorov v Lamači, ktoré sú aktuálne v procese stavebných úprav.