Šárka Ondrišová

Šárka Ondrišová

Choreografka

 

      Je absolventkou Vysokej školy múzických umení v Bratislave, kde vyštudovala v odbore  choreografia baletu. V súčasnosti dokončuje postgraduálne štúdium na Katedre tanečnej tvorby VŠMU.

      Jej prvé choreografie sú spojené s VŠMU, kde uviedla tanečné inscenácie Girls and Boys, Siesta, Hra o jablko, Šárka a tanečnú show pod názvom Výber z muzikálov. V roku 1994 začala spolupracovať s divadlom Nová scéna na predstavení Darček. Neskôr pre Novú scénu vytvorila choreografie k úspešným muzikálom Kráľ Dávid, Krysař, Vlasy, Kleopatra, Donaha! a Hallo, Dolly! Jej ďalšie kroky viedli do Divadla Astorka, kde sa spolupodieľala na realizácii hry Kupec benátsky a muzikáli Bambi. Rok 2000 bol začiatkom mimoriadne úspešnej a dlhodobej spolupráce s Radošinským naivným divadlom, pre ktoré vytvorila choreografie k hrám Súpis dravcov, Návod na použitie, Na jeden dotyk, 7 hlavných hriechov, Mám okno,  Radošinský výber a Nesladím. Rok 2002 jej otvoril dvere do Štúdia LS, kde spolu inscenovala predstavenia Barmanky, Piano revue a Lipa spieva Lasicu a do Slovenského národného divadla, kde vytvorila choreografiu pre hru Majstrovská lekcia Márie Callas a neskôr tanečné časti opier Popoluška, Turandot a Due Foscari. Choreografický rukopis Šárky Ondrišovej nesie aj tanečná inscenácia Faust, ktorú vytvorila pre Bratislavské divadlo tanca a muzikál Rocky horor show uvedený v Divadle Aréna. Plejádu bratislavských divadiel uzatvára Bratislavské bábkové divadlo, kde sa tvorivo podieľala na inscenovaní rozprávok Búrka a Malá morská víla.

    Je zakladateľkou a vedúcou osobnosťou Alternatívneho divadla a Tanečnej školy elledanse, ktoré fungujú od roku 2007. V priebehu štyroch sezón existencie elledanse sa podpísala ako choreografka a spoluautorka pod úspešné produkcie Canto Hondo - ktoré získalo ocenenie DOSKY 2008 za Najlepšiu inscenáciu, réžiu a hudbu, ako aj ocenenie Ministra kultúry SR, Jablko, Silent Snow, DanceCome Back, Pocta kravám (nominácia na DOSKY za námet) a najnovšie QUADRANS.