Seungyong Lee

Seungyong Lee

Solist
Absolvoval štúdium klasického tanca na Sejong University.
 
Po absolutóriu pôsobil v Kórejskom národnom balete, neskôr bol členom baletu ŠD v Košiciach. Od roku 2019 je hosťujúcim členom Baletu Slovenského národného divadla.
 
Počas pôsobenia v Kórejskom národnom balete a v balete ŠD v Košiciach mal možnosť tancovať niekoľko sólových úloh v baletoch Giselle, Labutie jazero, Spartakus, Bajadéra, Korzár, Plamene Paríža, Don Quijote, Luskáčik, Anna Karenina, Romeo a Júlia, Carmen, Charlie Chaplin a ďalšie. V Balete SND sa predstavil v sólových postavách v inscenáciách Don Quijote, Esmeralda (ch. V. Medvedev, S. Fečo) a ďalšie. Stvárnil postavy, akými sú: Princ (Luskáčik, ch. R. Avnikjan /podľa Petipu a Vajnonena), Hilarion (Giselle, ch. R. Avnikjan /podľa Petipu), Učiteľ tanca (Popoluška, ch. M. Corder), Icarus (ch. K. Paulin), sóla v dielach Murmuration (ch. E. Liang), Extravaganza (ch. Roman Novitzký), Carmina Burana (ch. Edward Clug).
 
Ocenenia: Je držiteľom ocenení z baletných súťaží Korea International Ballet Competition, 2012, Russia Arabesque International Ballet Competition 2014, 2018, Medzinárodná baletná súťaž Rudolfa Nurejeva 2019.