Kevin Rhodes

Kevin Rhodes

Chefdirigent
 
Kariéra dirigenta Kevina Rhodesa je veľmi pestrá. S viac ako 50 orchestrami dirigoval v 15 krajinách koncerty, opery i balety. Významné je jeho pôsobenie v európskych metropolách, v Paríži, vo Viedenskej štátnej opere, v Štátnej opere v Berlíne, milánskej La Scale, Holandskom národnom balete, Stuttgartskom balete, Balete Verona, ale i americkom svetoznámom súbore New York City Ballet. Vyše 20 rokov pôsobil ako hudobný riaditeľ dvoch amerických orchestrov: Traverse Symphony Orchestra v Michigane a Springfield Symphony Orchestra v Massachusetts.
 
Kevin Rhodes začal svoju profesionálnu kariéru vo veku 16 rokov vo svojom rodnom meste Evansville v Indiane. Študoval na Michiganskej štátnej univerzite a Univerzite v Illinois.
 
V súčasnosti patrí k najvyhľadávanejším baletným dirigentom. Kariéru začal v Basel Stadttheater vo švajčiarskom Bazileji, kde viedol diela ako Tosca, Frau ohne Schatten, Rigoletto, Zázračný mandarín a mnoho ďalších. Z Bazileja prešiel do Deutsche Oper am Rhein v Düsseldorfe/Duisburgu, kde pôsobil ako prvý Kappelmeister. V súbore viedol stovky predstavení štandardného operného repertoáru od Čarovnej flauty cez Trubadúra až po Ružového gavaliera, a zároveň pôsobil ako hlavný baletný dirigent Viedenskej štátnej opery. Nasledovali ďalšie angažmány v mnohých ďalších operných domoch a orchestroch v Európe.
 
V roku 2021 oslávil maestro Rhodes dvojité výročie: 20 rokov ako hudobný riaditeľ Springfield Symphony Orchestra v Massachusetts a 20 rokov v Traverse Symphony Orchestra v Michigane. 20 rokov sa venoval budovaniu oboch umeleckých telies, ako aj informačným a vzdelávacím aktivitám, čo sa prejavilo veľkým umeleckým rastom oboch orchestrov.
Od sezóny 2010/2011 začal Rhodes pracovať ako hlavný dirigent bostonského komorného orchestra Pro Arte a hosťoval v Houston Symphony, Jacksonville Symphony, Canton Symphony, Queens Symphony a v mnohých ďalších.
 
Jeho debut v Slovenskom národnom divadle je príležitosťou opäť sa stretnúť s umeleckou riaditeľkou Baletu SND Ninou Polákovou, s ktorou spolupracoval na mnohých inscenáciách v Štátnej opere vo Viedni.