Daniel Matoušek

Daniel Matoušek

Tenors

Daniel Matoušek pochádza z Ústí nad Labem. Na speváckej technike spočiatku spolupracoval s Janom Vacíkom, Antoniom Carangelom, Evou Randovou a Jarmilou Chaloupkovou. V súčasnosti je pod vedením Kateřiny Knežíkovej a Adama Plachetku.
V roku 2014 sa prvýkrát predstavil v Národnom divadle Praha v opere Příhody lišky Bystroušky a od sezóny 2022/23 tam pôsobí ako stály člen. V Národnom divadle sa predstavil na všetkých jeho scénach: Národnom divadle, Štátnej opere a Stavovskom divadle. Debutoval v sezóne 23/34 ako Rinuccio v Pucciniho opere Gianni Schicchi a v novo napísanej opere Don Buoso od Jana Kučeru (réžia David Radok), ďalej sa predstavil ako Brighella v Ariadne na Naxe (réžia Sláva Daubnerová), Tamino v opere Čarovná flauta (réžia Vladimír Morávek), Taliansky spevák v Gavalierovi s ružou (réžia Andreas Homoki) alebo Malcolm vo Verdiho Macbethovi a účinkuje tiež v ďalších úlohách tenorového repertoáru, ako napríklad Beppe v Komediantoch (réžia Ondřej Havelka), alebo Mustafa Bey v jazzovej operete Ples v hoteli Savoy (réžia Martin Čičvák). 
Počas svojej profesionálnej činnosti hosťoval vo všetkých českých operných domoch (Národné divadlo Brno, Národné divadlo moravskosliezske, Moravské divadlo Olomouc /nominácia na Cenu Thálie 2019/, DJKT Plzeň, Divadlo F. X. Šaldy  v Liberci, Juhočeské divadlo, Severočeské divadlo Ústí nad Labem).
Okrem českej opernej scény hosťoval v Opernhaus Magdeburg ako Tamino a účinkoval tiež v Slovenskom národnom divadle v Bratislave (Maria Stuarda, koncert Čarovné noci v opere) a v Národnom divadle Košice (Čarovná flauta).
Zúčastnil sa na festivale iSING v Číne, kde bol vybraný spomedzi 2500 spevákov z celého sveta a so 
svetovými dirigentmi a korepetítormi pripravil 2 predstavenia, 6 koncertov a 2 televízne relácie. V sezóne 2021/22 sa zúčastnil na natáčaní hollywoodskej produkcie pripravovaného filmu Vrana v réžii Ruperta Sandersa (film sa pripravuje na uvedenie v Cannes 2024). 
Účinkoval pod taktovkou dirigentov ako Robert Jindra, Christopher Ward, Kamal Khan, Andrij Jurkevyč, Vincenzo Milletari, Jiří Rožeň, Leoš Svárovský, Ondrej Lenárd, Jan Kučera, Adi Bara, Marko Ivanović, Miriam Němcová, Ondrej Olos, David Švec, Marek Šedivý a ďalší.
Spolupracoval s poprednými orchestrálnymi telesami, napríklad s Pražskou komornou filharmóniou, Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu, Filharmóniou Brno, Severočeskou filharmóniou Teplice, Filharmóniou Bohuslava Martinů, Janáčkovou filharmóniou Ostrava, Symfonickým orchester Slovenského rozhlasu, Symfonickým orchestrom Suzhou, Orchestrom Pekingskej opery, Orchestrom Wiesbaden a účinkoval na hudobných festivaloch, ako napr. Český Krumlov, Smetanova Litomyšl, Janáček Brno, Festival Špilberk, Wiesbaden Opera Europa Festival (DE), Cornuda Belcanto Festival (IT) a ďalšie.
Počas svojej profesionálnej kariéry spolupracoval s režisérmi ako Ondřej Havelka, Vladimír Morávek, Andreas Homoki, Robert Carsen, David Radok, Miroslav Krobot, Barbora Horáková Joly, Jetske Mijnssen a ďalší.
Vystupoval s významnými speváckymi kolegami ako Dagmar Pecková, Kateřina Kněžíková,
Adam Plachetka, Hao Jiang Tian, Damiano Salerno, José Luis Maldonado, Luis Cansino,
Atalan Aya, Konu Kim a ďalší. 
 

Predstavenia