Ester Pavlů

Ester Pavlů

Mezzo-sopranos

Česká mezzosopranistka Ester Pavlů sa narodila do bigbítovej hudobnej rodiny. Napriek očakávaniam rodičov sa z nej nestala rockerka, ale smerovala k opere. Absolvovala pražskú Akadémiu múzických umení HAMU u Heleny Kaupovej. Ďalej sa zdokonaľovala na majstrovských kurzoch vedených Aprile Millo, Petrom Dvorským, Evou Randovou, Bojidarom Nikolovom, Gabrielou Beňačkovou či José Curom. V súčasnosti je pod vedením slovenského barytonistu Vladimíra Chmela.
Viackrát sa stala laureátkou medzinárodných speváckych súťaží: Antonína Dvořáka v Karlových Varoch, Medzinárodnej súťaže belcanta Vincenza Belliniho vo Francúzsku, získala tiež cenu Bena Blachuta s pozvaním na Medzinárodný hudobný festival v švajčiarskom Gstaade.
Debutovala v Štátnej opere Praha v sezóne 2011/2012 ako Laura vo Weberovej opere Traja Pintovia. V roku 2017 ju na svojich majstrovských kurzoch “objavil” José Cura; nasledovalo pozvanie k spoluúčinkovaniu na jeho pražskom koncerte. Na jeho odporúčanie bola Ester obsadená do postavy Feneny vo Verdiho opere Nabucco, ktorú José Cura režíroval v roku 2018 v Prahe.
Z koncertných vystúpení stojí za zmienku úloha Starej ženy v svetovej premiére opery Bohuslava Martinů Čím lidé žijí, ktorú dirigoval Jiří Bělohlávek a ktorá získala v roku 2015 nomináciu v sútaži International Opera Award. Nahrávka tohto diela, ktorá vyšla v roku 2018, získala českú hudebnú cenu Anděl v kategórii klasickej hudby v roku 2019. Od roku 2013 do roku 2017 bola Ester stálou sólistkou festivalového uvedenia Mystérie de Noël v divadle Grand Théâtre du Puy du Fou vo Francúzsku. V roku 2017 prijala pozvanie talianskeho dirigenta Marca Guidariniho a uviedla v divadle Teatro Lirico v Cagliari Dvořákove Biblické písně. Vystupovala s Českou filharmóniou, Českým národným symfonickým orchestrom, Filharmóniou Bohuslava Martinů, Štátnou filharmóniou Košice, Symfonickým orchestrom hl. m. Prahy FOK, Plzeňskou filharmóniou, Pražskou komornou filharmóniou, orchestrom Teatro Lirico di Cagliari či Maltskou filharmóniou a okrem spomenutých dirigentov spolupracovala s Marcom Cominom, Petrom Valentovičom, Heikom Mathiasom Försterom, Walterom Attanasim, Debashishom Chaudhurim, Pietarim Inkinenom, Robertom Jindrom či Petrom Popelkom.
V roku 2019 Ester absolvovala koncertné turné po Veľkej Británii so Symfonickým orchestrom hl. m. Prahy FOK s Mahlerovou symfóniou č. 3 pod taktovkou Pietariho Inkinena a debutovala v bulharskej Sofii v Rossiniho Popoluške, ku ktorej sa tam vrátila aj v roku 2021. V roku 2021 Ester absolvovala na pozvanie Českého centra v New Yorku na svoje prvé americké turné s projektom Od Dvořáka k Martinů. Po návrate zažiarila ako Kráľovná vo Weinbergerovej opere Švanda dudák v rakúskom Grazi.