Zeynep Buyraç

Zeynep Buyraç

Zeynep Buyraç sa narodila a vyrastala v Istanbule, svoje herecké štúdium absolvovala na Hudobnej a umeleckej univerzite mesta Viedeň, štúdium tanca na Pera Konservatorium v Istanbule. Jej angažmány ju priviedli okrem iných do Burgtheater vo Viedni, do Divadla v Regensburgu, do Krajského divadla vo Vorarlbergu, do Krajského divadla v Linzi, do Mestského divadla v Klagenfurte, do Štátneho divadla v Ankare a do Divadla Drachengasse vo Viedni.
 
Okrem toho účinkuje aj v televízii, napríklad ako majorka Eva Brunner v seriáli Tatort Wien, ako Dr. Finková v Schnell Ermittelt, v Soko Wien, v Soko Kitzbühel a ako Mira Petrenko v hlavnej úlohe nového seriálu rakúskej štátnej televízie ORF Wischen ist Macht. V roku 2020 hrala hlavnú úlohu v opernom predstavení Impresario Dotcom na Bregenzskom festivale a pred kamerou stála v kriminálke televízií ORF/MDR Jeanny – das fünfte Mädchen ako komisárka Agnes Szabo.
 
V roku 2021 bola za svoje účinkovanie v Impresario Dotcom nominovaná na Rakúsku cenu za hudobné divadlo (Österreichischer Musiktheaterpreis) za najlepšiu ženskú hlavnú rolu. Svoj debut v Burgtheater vo Viedni mala koncom roku 2021 ako profesor Roger Hardiman v hre Die Ärztin (Lekárka) od Roberta Ickeho, voľne inšpirovanej podľa drámy Arthura Schnitzlera Professor Bernhardi. Od októbra 2022 účinkuje aj v Burgtheater v inscenácii Komplizen (Komplici) od Simona Stona.