Hagen Matzeit

Hagen Matzeit

Countertenor
Hagen Matzeit študoval spev v Berlíne u Bernda Riedela a absolvoval kurzy réžie u Ruth Berghausovej, Petra Konwitschného a Harryho Kupfera. Svoju spevácku kariéru začal ako štipendiát v Komickej opere v Berlíne, kde odvtedy stvárnil množstvo postáv, najskôr ešte ako barytón, neskôr ako kontratenor.
 
Popri angažmáne v Národnom divadle v Mannheime, v Nemeckej opere v Berlíne, v Den Norske Opera v Osle a v opere Teatro Capitol de Toulouse hosťoval okrem iného aj na festivale klasickej hudby a opery Schwetzinger SWR Festspiele, na Holandskom festivale v Amsterdame a na Arts Music Bruxelles, ako aj na medzinárodnom festivale Melbourne Australian International Festival. Jeho repertoár zahŕňa rôzne štýlové obdobia od starej až po súčasnú hudbu. Spieval postavu Hansa Scholla v Die Weiße Rose v divadle Théâtre Royale de la Monnaie v Bruseli, ako aj hlavnú postavu v opere Jakob Lenz v divadle Teatro Colón v Buenos Aires a v Opéra national de Paris. V premiére Leila a Majnun od Samira Odeh-Tamimiho stvárnil postavu Manjuna v rámci festivalu Ruhrtriennale. V otváracej produkcii festival v Aix-en-Provence debutoval v roku 2011 v hlavnej role Aymara v premiére opery Oscara Bianchiho Thanks to my Eyes (ARTE TV živé vysielanie). Následne hosťoval v tejto produkcii aj v renomovaných divadlách ako v Théâtre Royal de la Monnaie v Bruseli, v nadácii Fondation Gulbenkian v Lisabone a inde. V drážďanskej Semperoper spieval hlavnú rolu v premiére diela Jakub Flügelbunt od Miroslava Srnku.
 
Stvárnil množstvo titulných a hlavných postáv v Händlových operách, napríklad Admeta v Opere v Lipsku, Rinalda počas Händlových slávností v Karlsruhe, Arminia a Ruggiera (Alcina) v Opere v Halle, Goffreda (Rinalda) v Opere v Kolíne, Egeusa (Theseus) v Komickej opere v Berlíne. Počas festivalu Dni starej hudby v Innsbrucku spieval Armilla v opere Francesca Provenzaleho La Stellidaura Vendicante (CD nahrávka Deutsche Harmonia Mundi) a následne aj Cecina v Porporovej opere Germanico in Germania.
 
Najnovšie angažmány zahŕňajú okrem iného party Herolda v opere Ariberta Reimanna Médea v hudobnom divadle Aalto-Musiktheater v Essene, Elvira v opere Xerxes v Deutsche Oper am Rhein v Düssledorfe, Licisca v Merope Carla Broschiho na festivale Dni starej hudby v Innsbrucku a v divadle Theater an der Wien, ako aj postavu pána Akustikusa v opere Das Rätsel der gestohlenen Stimmen v drážďanskej Semperoper. V roku 2020 stvárnil postavu Orfea v premiére opery Impresario Dotcom Ľubice Čekovskej počas Bregenzského festivalu (koprodukcia so Slovenským národným divadlom 2022/23), kam sa vrátil aj v roku 2021 v hlavnej role Poliphila v premiére opery Alexandra Moosbruggera Wind.
 
V sezóne 2021/22 vystupoval Hagen Matzeit v Komickej opere v Berlíne ako Verejná mienka v Offenbachovom diele Orfeus v podsvetí. Spieval nosnú rolu pre kontratenor v premiére The Red Death Francesca Filideiho pod vedením Sylvaina Cambrelinga so symfonickým orchestrom SWR počas festivalu Donaueschinger Musiktage, vo Filharmónii v Kolíne a v Labskej filharmónii v Hamburgu. V Bavorskej štátnej opere debutoval ako Axel Freund v Haasovej opere Bluthaus v rámci nového festivalu Ja Mai a zúčastnil sa aj na festivale Dni starej hudby v Innsbrucku ako Lentulo v C. H. Graunovej opere Silla. V tejto produkcii hosťuje v sezóne 2022/23 aj počas Veľkonočných slávností na zámku Rheinsberg. Rola Axela Freunda (Bluthaus) ho zaviedla počas sezóny 2022/23 aj do Lyonskej Národnej opery – Opéra national de Lyon. V Komickej opere v Berlíne bude opäť hosťovať ako Xerxes a bude spievať postavu Oyayaye, kráľovnej ostrovov v Offenbachovej rovnomennej operete. Túto rolu stvárnil už v roku 2019 s veľkým úspechom v Kolínskej filharmónii (nemecká premiéra počas Offenbachovho roku, vysielanie stanice WDR).
 
Hagen Matzeit spolupracoval s dirigentkami a dirigentmi, ako sú Michael Jurowsky, Konrad Junghänel, Yakov Kreizberg, Patrick Lange, Vicent de Laranága, Fabio Luisi, Allessandro De Marchi, Franck Ollu, Alejo Perez, Kyrill Petrenko, Peter Rundel, Federico Maria Sardelli, Peter Shannon, Andreas Schüller, Peter Tomek alebo Achim Zimmermann a s režisérkami a režisérmi, ako sú François De Carpentries, Willy Decker, Claus Guth, Sabine Hartmannshennová, Stefan Herheim, Andreas Homoki, Axel Köhler, Harry Kupfer, Tobias Kratzer (Tím ATEF), Nigel Lowery, Jürgen Nass, Alexander Paeffgen, Benedict von Peter, Carolin Petricková, Joël Pommerat, Erik Sleichim alebo Elisabeth Stöpplerová.