Dom

Anna Saavedra

Dom

Drama
NA MOTÍVY HRY F. G. LORCU DOM BERNARDY ALBY
 
SÚČASNÝ PREPIS KULTOVEJ DRÁMY DOM BERNARDY ALBY UVEDENEJ V DAB V ROKU 1979 V RÉŽII JOZEFA BEDNÁRIKA
 
Predstavenie je súčasťou festivalu DRAMA QUEER 2021
The new SND building, Studio
27. 10. 2021 19:00 h - 20:30 h
Nový text autorky Anny Saavedra vznikol na motívy slávnej Lorcovej drámy Dom Bernardy Alby (1936).
V hre Dom Bernardy Alby Lorca opisuje tyraniu jednej matky. Bernarda, čerstvá vdova bohatého muža a matka piatich dcér, prikáže držať smútok podľa tradície osem rokov a efektne uväzní dcéry v dome. Hostí neprijíma a týmto svoje dcéry izoluje od okolitého sveta. Najstaršia z dcér Angustias sa má vydať za Pepeho. Počas hry sa ukáže, že najmladšia dcéra Adela s Pepem spáva. V treťom dejstve sa Adela s Pepem pokúsia o útek, ale prichytia ich a Bernarda na Pepeho vystrelí. Adela v domnení, že Pepe zomrel, spácha samovraždu. Anna Saavedra pridáva ďalšiu postavu v dome, samotného Lorcu, ktorý sa pri nástupe Francovej nacistickej diktatúry v Španielsku ako homosexuál a novinár s liberálnymi postojmi musel ukrývať. Útočisko nachádza v dome básnika Luisa Rosalesa, horlivého prívrženca generála Franca, v nádeji, že ho toto rozhodnutie zachráni. V nasledujúci deň však po Lorcu prichádza polícia... Hra sa sústreďuje na atmosféru v dome Rosalesovcov počas posledných Lorcových dní, kde sa nachádzajú iba samé ženy, taktiež prívrženkyne Francovho režimu. Viditeľná je hlavne ich túžba nepripúšťať si , čo sa deje za múrmi domu. Ocitáme sa v luxusnom salóne s klavírom, pri čítaní poézie, kým okolo prechádzajú plné autá civilistov odsúdených na popravu. Lorca sa snaží rozptyľovať seba aj dámy, a tak rozpráva o divadle. Najmladšia Esperancita hltá všetky jeho slová, z Lorcovho rozprávania o jeho čerstvo dopísanej hre Dom Bernardy Alby sa rodí snová scéna. Postavy Lorcovej hry majú tváre žien Esperancitinej rodiny. Je to Lorcova posledná noc v dome Rosalesovcov.
 
V inscenácii Dom nejde autorom o rekonštrukciu pôvodnej inscenácie Dom Bernardy Alby, ale o súčasný prepis hry českou autorkou Annou Saavedra, ktorej texty už režisér Marián Amsler inscenoval (Tajná zpráva z planety matek – 2012, Fajčiarky a spasiteľky – 2013).
 
Hra poukazuje na bigotné dodržiavania tradícií na španielskom vidieku, z toho vyplývajúcu tyraniu matky, ale otvára aj tabuizovanú tému sexuality či tému spoločenských noriem, predsudkov, strachu z klebiet a spoločenského odsúdenia a zobrazuje nástup fašizmu v Španielsku 30. rokov.

PREMIÉRA: 6. a 7. marca 2020, Štúdio DAB v Nitre

Autor Anna Saavedra na motívy hry F. G. Lorcu: Dom Bernardy Alby
Réžia Marián Amsler
Kostýmy Marija Havran
Dramaturgia Marie Špalová, Magdaléna Žiaková
Scéna Juraj Kuchárek
Hudba Ivan Acher
Pohybová spolupráca Stanislava Vlčeková
 
HRAJÚ: Daniela Kuffelová, Žofia Martišová, Lenka Barilíková, Andrea Sabová, Barbora Andrešičová, Nikolett Dékány, Eva Pavlíková, Peter Oszlík
 
Dĺžka predstavenia: 1 hodina 30 minút bez prestávky
 
Cenník vstupeniek: 15 €
 

 
Hosted at SND

Note

Predstavenie je súčasťou festivalu DRAMA QUEER 2021