Dejiny násilia

Édouard LouisTomáš Loužný

Dejiny násilia

Drama

Ako veľmi sa môže líšiť rozprávanie jednej skutočnej udalosti? Odvážne a šokujúce vyznanie pripomínajúce detektívny príbeh naruby.
Predstavenie je v rámci Festivalu Drama Queer.

The new SND building, Studio
V decembri 2012 Édouarda Louise znásilnil a takmer zabil muž, ktorého Édouard stretol počas cesty z vianočnej večere a následne ho pozval k sebe domov. Aby sa vyrovnal s posttraumatickou stresovou poruchou, obrátil sa vo svojich spomienkach k minulosti, ktorú chcel navždy nechať za sebou. Hlavný hrdina rozpráva o okolnostiach traumatickej udalosti lekárom, polícii a svojim blízkym. No každý z nich trestný čin vidí svojím vlastným pohľadom.
 
Z osobnej skúsenosti sa tak rodí história násilia, nad ktorou už priamy účastník stratil kontrolu. Do príbehu vstupujú malomestské predsudky siahajúce k homofóbii, rasizmus správnych orgánov a jednotlivec, ktorý za jednu noc prežil intenzívny vzťah blízkosti a následnej zrady, sa stáva len neosobnou štatistikou včerajších správ.
 
Odvážna a šokujúca výpoveď je adaptáciou románu mladého francúzskeho autora Édouarda Louise, ktorý sa po vydání svojho debutu Skončiť s Eddym B. stal literárnym fenoménom.
 
I vďaka tomu, že jeho autobiografické romány otvárajú naliehavú otázku stále pretrvávajúcich rasových a sexuálnych predsudkov. Švandovo divadlo predstaví toto dielo Édouarda Louise slovenským divákom ako prvé v adaptácii mladého autora a režiséra Tomáša Loužného, ktorý bol v minulom roku nominovaný divadelnou kritikou na talent roka.

 

Production Team

Preklad predlohy Sára Vybíralová
Directed and Adapted by Tomáš Loužný
Dramaturgy David Košťák
Set design Petr Vítek
Inšpicientka a asistentka réžie Blanka Popková
Production Tereza Marková

Cast

Eddie Oskar Hes
Policajtka/Sestra/Doktorka/Didier Marie Štípková
Policajt/Doktor/Geoffrey David Punčochář​