Ministerka kultúry ocenila osobnosti SND

Herečky Božidara Turzonovová a Emília Vášáryová a tanečník a choreograf Roman Novitzký získali Cenu ministerky kultúry Slovenskej republiky.
 
Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutočnilo v utorok 6. septembra v priestoroch bratislavskej Reduty. Zúčastnil sa ho aj generálny riaditeľ SND Matej Drlička.
 
Ministerka kultúry Natália Milanová ocenila herečky Božidaru Turzonovovú a Emíliu Vášáryovú za celoživotné herecké majstrovstvo a prínos do rozvoja dramatického umenia.
 
Roman Novitzký, ktorého doteraz posledná spolupráca so SND bola na úspešnom projekte Fashion Ballet ´22, si odniesol cenu za umelecké majstrovstvo v oblasti klasického a moderného baletu a výnimočnú reprezentáciu slovenského baletného umenia doma i v zahraničí.
 
Ďalšími laureátmi boli operná speváčka Eva Bodorová, spisovateľka Jana Bodnárová, literárny vedec, historik a kritik Milan Hamada, muzikologička a hudobná kritička Terézia Ursínyová a Knižnica pre mládež mesta Košice.
 
Cena ministerky kultúry SR sa udeľuje fyzickým osobám – jednotlivcom alebo kolektívom a právnickým osobám (napríklad umeleckej inštitúcii, múzeu, galérii, knižnici, kultúrno-osvetovému zariadeniu). Ocenenie vyzdvihuje výnimočné umelecké, tvorivé a interpretačné počiny, múzejné, galerijné, knižničné, kultúrno-osvetové a audiovizuálne aktivity za predchádzajúci kalendárny rok alebo za dlhodobý či celoživotný prínos v jednotlivých oblastiach kultúry.