SND a tvorba k 30. výročiu Slovenskej republiky

30. výročie samostatnej Slovenskej republiky reflektujú vo svojich dramaturgických plánoch všetky tri umelecké súbory Slovenského národného divadla.
 
Opera SND uvedie monumentálnu historickú fresku, hudobnú drámu Eugena Suchoňa Svätopluk. Námetom sa stala hra Ivana Stodolu z obdobia Veľkej Moravy o vnútornej rozorvanosti vládcu Svätopluka, mocenskej i čisto ľudskej, v konfliktoch so synmi a dobre známym posolstvom vyzývajúcim na zmierenie a jednotu – známej legende o troch prútoch.

Opera sa od svojho vzniku (premiéra v roku 1960) je na programe predovšetkým pri slávnostných príležitostiach; faktom je aj to, že fanfáry z 1. dejstva opery sa po rozdelení Česko-Slovenska stali slávnostnými fanfárami prezidentov Slovenskej republiky.
 
Uvedenie Suchoňovho Svätopluka v réžii Romana Poláka, v hudobnom naštudovaní Martina Leginusa, na scéne Barbory Šajgalíkovej a v kostýmoch Pavla Dendisa nebude tradičnou inscenáciou; otvorí témy, ktoré nás oslovujú aj dnes – o slobode a našich snahách o budúcnosť planéty. Na premiéru opery Svätopluk pozveme do SND na konci februára 2023.
 
V dramaturgických plánoch Činohry SND nachádzame tituly, ktoré sa zaoberajú témou amnézie pamäti, bielym miestami dejín či témou, o aký svet a hodnoty má zmysel zabojovať. V tomto kontexte uvádzame aj slovenskú klasiku z pera Jána Chalupku pod názvom Kocúrkovo, ktorá v histórii slovenského divadla znamenala medzník. V čom môže byť aktuálna aj dnes (prvé uvedenie v roku 1830), akým spôsobom môže odrážať príbeh našej krajiny pri formovaní vlastnej identity?
Na javisku v réžii Rastislava Balleka bude dianie komentovať sám autor Chalupka sebe príznačným bystrým umom, satirickými postrehmi a inteligentným humorom. Aj pri príležitosti aktuálneho výročia SR je to čas na zamyslenie, kam a akým spôsobom sa vyberieme v ďalších rokoch... Premiéra je pripravená na sobotu 4. februára 2023.
 
Baletný súbor SND chystá niekoľko projektov, ktoré vo viacerých aspektoch podčiarknu medzinárodný charakter tohto krehkého umenia. Zamerajú sa na hosťovania súborov medzi SND a Štátnym divadlom Košice, ale aj Národným divadlom Brno a na ďalšie uvedenie večera, ktorý osloví slovenských tvorcov v prepojení rôznych umeleckých aktivít. Jedinečnosť odkazu ľudového tanca a jeho akademickú formu bude dokumentovať komponovaný večer Balet SND & SĽUK obohatený o novú súčasť programu s príznačným podtitulom Tancom k sebe.