Cena Nadácie Tatra banky pre inscenáciu 24

Vo štvrtok 26. januára 2023 boli vyhlásení laureáti 27. ročníka Ceny Nadácie Tatra banky za umenie.

Porota posudzovala najvýraznejšie umelecké počiny za obdobie od 1. júla 2021 do 31. augusta 2022. Ocenenie 27. ročníka ceny sa udeľovalo v šiestich kategóriách: audiovizuálne umenie, výtvarné umenie, divadlo, hudba, literatúra a dizajn.
 
Túto prestížnu cenu získala v kategórii Divadlo inscenácia 24 – projekt Činohry Slovenského národného divadla. Cenu získal kolektív tvorcov za spoluautorstvo – Valeria Schulczová, režisérka, Darina Abrahámová, dramaturgička, a herci Zuzana Fialová, Gabriela Dzuríková, Ivana Kuxová, Jakub Rybárik a Branislav Bystriansky.
 
„Inscenácia 24 je o nás, o hodnotách, ktoré chceme brániť, o nádeji, ktorú sa snažíme nájsť. O solidarite a ľudskosti. Hra je napísaná podľa reálnych skutočností. S vojnou na Ukrajine sme objavili nepoznaný strach. V inscenácii zažijete spoveď hercov, stand-up aj priame oslovenie divákov od hercov, ktorí si časť textov napísali sami,“ uvádzajú tvorcovia okrem iného v avíze tejto mimoriadne sugestívnej inscenácie.
Inscenáciu si najbližšie môžete pozrieť v Štúdiu v novej budove SND v nedeľu 19. februára 2023.
 
Predseda poroty Ceny Nadácie Tatra banky bol Michal Liday, predseda Správnej rady Nadácie Tatra banky, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Tatra banky. V kategórii Divadlo rozhodovali René Parák, prezident Asociácie súčasného divadla, a Richard Stanke, člen Činohry SND.
Cena sa doteraz udelila 114 umeleckým osobnostiam, 77 mladým tvorcom a 10 mladým módnym návrhárom, ktorí mali príležitosť navrhnúť šaty pre múzu – moderátorku večera.
Cenou, ako aj symbolom pocty je bronzová soška Múzy udelená v kategórii Hlavná cena a plaketa udelená držiteľom ocenenia Mladý tvorca. Obe ceny špeciálne pre túto príležitosť vytvoril slovenský sochár a výtvarník Daniel Brunovský. Ocenení zároveň získali aj finančnú odmenu.