Dnes si pripomíname neodžité 90. narodeniny „kráľovnej úsmevu“ Evy Krížikovej.

Dnes, 15. júla, si pripomíname nedožité 90. narodeniny jednej z nezabudnuteľných osobností našej divadelnej scény, ale aj filmu, televíznych inscenácií, nezameniteľného hlasu – osobnosti našich umeleckých dejín – Evy Krížikovej.
 
Eva Krížiková sa narodila v nedeľu 15. júla 1934. Múzy boli k nej štedré od detstva, mnohí jej dokonca predpovedali kariéru opernej divy s hlasovým rozsahom od koloratúry po alt. Zvíťazilo herectvo. Nerada sa novinárom zdôverovala, lebo vyznávala, že „herečka má hrať a nie rozprávať o hraní.“ Ale predsa len doplnila, že „najťažšia vec v hereckom kumšte je ľudí rozosmiať, a vzápätí ich donútiť stíchnuť, zintenzívniť pozornosť. Milujem tie okamihy, keď priam bytostne cítim ten kontakt s divákom, to očakávanie v hľadisku,“ povedala v jednom z mála rozhovorov.
 
Eva Krížiková bola členkou Činohry SND od roku 1954 do roku 2015. Za tých šesť desiatok rokov vložila svoj nevyčerpateľný temperament do vyše 120 postáv – stvárnila desiatky jazyčníc, írečitých dedinských žien, ale aj postavy plné láskavosti, múdrosti, pokory i vzdoru, ktorých osud zvýraznený tragickým tónom a úspornosťou gesta vyvolával zimomriavky. Spomeňme napríklad Kráľovnú Eleanoru z Dürrenmattovho Kráľa Jána, najstaršiu dcéru Goneril v Shakespearovom Kráľovi Learovi. S Evou Krížikovou prichádzala na javisko radosť zo života, humor a človečina; stvárnila Annu Pageovú vo Veselých paničkách windsorských, Elenu v inscenácii Čaj u pána senátora, Dubskú vo Viťúzoch či Abrahámku v Pokuse o lietanie. K jej profilovým postavám z osemdesiatych a deväťdesiatych rokov patria napríklad Akulina v Meštiakoch, postava dôchodkyne zo Starej dobrej kapely, Binerl v Bockererovi. Z posledného obdobia úloha v inscenácii Williamsovej hry Mačka na horúcej plechovej streche alebo titulnú postava v tragikomédii Ale, ale, pani plukovníkova!. Jednou z jej posledných bola gazdiná Agafia v dramatizácii Tolstého Anny Kareninovej – iba jediný výstup a čo všetko vyjadrila niekoľkými vetami.
 
Takto sme si na pani Evu Krížikovú zaspomínali v čase, keď zomrela 31. marca 2020.
„Eva Krížiková bola neobyčajne kamarátsky človek, tímový hráč. Som jej za to vďačná. Takíto ľudia tvoria súdržnosť divadelného súboru, a ak je divadelný súbor súdržný, tak to cítiť z javiska, z inscenácií. Evka bola veľmi veselá, milovala som jej neobyčajný zmysel pre humor,“ povedala Božidara Turzonovová.
 
„Vo svojej ére a v plnej hereckej sile bola mimoriadne charizmatickou herečkou, ktorá vedela s divákom nadviazať kontakt a myslím si, že preto mala aj úspech,“ doplnil Emil Horváth
 
„Herecká výnimočnosť závisí od talentu, príležitostí aj od šťastia a pracovitosti – naplniť ponúkaný osudový, životný priestor. Evička ho naplnila počas života plnou mierou, pre svoju, ale predovšetkým našu radosť, divákov a kolegov. V živote bránila pravdu, nebála sa povedať svoj názor a brániť česť. To všetko obohatilo náš život, aj preto som ju mal rád a vážil som si ju,“ vyjadril svoje pocity František Kovár.
 
Okrem divadelnej scény vytvorila Eva Krížiková desiatky zaujímavých postáv vo filme a v televízii, kde je archivovaných vyše 500 pôvodných titulov. Neopakovateľný hlas pani Evy Krížikovej budeme stále obdivovať aj z rozhlasových nahrávok a dabingu.
Mnohostrunný talent Evy Krížikovej bol ocenený napríklad Krištáľovým krídlom, uvedením do Siene slávy ankety OTO a štátnym vyznamenaním Pribinov kríž II. triedy za mimoriadny prínos do slovenskej kultúry v oblasti dramatického umenia.