Pripomíname si storočnicu operného sólistu Gejzu Zelenaya

Výrazná spevácka i herecká osobnosť operného sveta Gejza Zelenay sa narodil 31. júla pred sto rokmi. Popredný operný sólista pochádzal z Bánoviec nad Bebravou a vzťah k hudbe získal na gymnáziu, kde sa venoval spevu i hre na violončele. Hoci ukončil Obchodnú akadémiu v Trenčíne, predsa ho neskôr zlákalo štúdium spevu na Štátnom konzervatóriu v Bratislave. Prvou „divadelnou zastávkou“ bolo jeho pôsobenie v opere Štátneho divadla v Košiciach (1949 – 1958). Sólistom Opery SND sa na desať rokov stal v roku 1958. Od roku 1968 bol vyše dvadsať rokov sólistom operného súboru vo švajčiarskom Zürichu.

Nádherný sonórny bas predurčoval Gejzu Zelenaya na dramatické úlohy, svojím výrazným hereckým talentom vedel ozvláštniť aj množstvo komediálnych a buffóznych postáv.

Z komických úloh zaujal ako Osmin v Mozartovom Únose zo serailu, Figaro vo Figarovej svadbe, Leporello z Dona Juana či Doktor Bartolo v Rossiniho Barbierovi zo Sevilly, Falstaff v Nicolaiových Veselých paniach z Windsoru alebo Donizettiho Don Pasquale. Svoje postavy zaujímavo charakterovo kreoval. Kecal v Predanej neveste sa stal jeho najzaujímavejšou postavou, s ktorou hosťoval aj na scéne Národného divadla v Prahe pod taktovkou Zdeňka Folprechta a Kecala, dokonca v slovenčine, spieval aj v opere v tureckej Ankare.

Gejza Zelenay vkladal svoje majstrovstvo, plnokrvné stvárnenie a stotožnenie s postavami na javisku aj do úloh vyžadujúcich empatiu, hrdinskosť či morálnu silu ako Vodník v Dvořákovej Rusalke, Gremin v Čajkovského Eugenovi Oneginovi, Colline v Pucciniho Bohéme, Zachariáš vo Verdiho Nabuccovi, ale aj do záporných protagonistov ako Mefistofele v Gounodovom Faustovi a Margaréte.

Zo slovenskej opernej tvorby účinkoval v Suchoňovej Krútňave i Svätoplukovi aj v psychologicky náročnej úlohe Davida Scroogea v Cikkerovej opere Mister Scrooge.

Ako sólista opery v Zürichu úspešne debutoval v decembri 1968 ako Vodník v Rusalke. Gejza Zelenay hosťoval v Komickej opere v Berlíne, Drážďanoch, Nemeckej opere v Düsseldorfe-Duisburgu a na ďalších scénach a s zürišskou operou napríklad aj v Helsinkách a na festivale v Lausanne. Gejza Zelenay udržiaval intenzívne kontakty so slovenskými umelcami hosťujúcimi neďaleko jeho domova vo Švajčiarsku a chodieval na ich vystúpenia.

Zomrel 25. mája 2008 v Zürichu.