Generálny riaditeľ SND Matej Drlička získal významné francúzske vyznamenanie

Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Matej Drlička získal francúzske vyznamenanie Rytier Rádu umenia a literatúry. Významné ocenenie mu udelila francúzska ministerka kultúry. Oficiálny akt prevzatia vyznamenaní sa bude konať na jeseň.
 
Francúzska ministerka kultúry Rachida Dati vymenovala Mateja Drličku za Rytiera Rádu umenia a literatúry. Ocenenie je podľa francúzskej ambasády veľkým uznaním jeho dlhoročného pôsobenia v oblasti kultúry a vynikajúcej práce na čele Slovenského národného divadla.
 
Matej Drlička vedie Slovenské národné divadlo s polročnou prestávkou od roku 2021. Ako manažér v oblasti umeleckého priemyslu pôsobí dvadsať rokov. Jeho predchádzajúca kariéra orchestrálneho hráča bola úzko spätá práve s Francúzskom.
 
„Francúzsko zohralo v mojom živote významnú rolu, pretože je to krajina kde som dlhé roky žil a pracoval. V oblasti umenia a kultúry je to veľmoc, ktorá celé stáročia určuje trendy a zásadným spôsobom formuje Európu. Francúzsko, to je Monet, Renoir, Rodin, Lully, Debussy, Ravel, Hugo, Dumas, Balzac, Cocteau, Godard... zoznam francúzskych umelcov je nekonečný a nekonečne inšpiratívny. Je pre mňa obrovskou cťou, že si moju prácu všimla práve táto krajina,” hovorí Matej Drlička.
 
Oficiálny ceremoniál, na ktorom si Matej Drlička osobne prevezme vyznamenanie Rytier Rádu umenia a literatúry, sa uskutoční na jeseň.
 
Francúzsky Rád umenia a literatúry (L'Ordre des Arts et des Lettres) je určený na odmeňovanie ľudí, ktorí sa vyznamenali svojou tvorivou činnosťou v umeleckej oblasti, alebo svojím vplyvom významne prispeli k rozvoju a podpore umenia.
 
Medzi jeho držiteľmi sú osobnosti ako George Clooney, Jude Law, David Bowie či Audrey Hepburn, ale aj Václav Havel, Věra Chytilová, Jiří Menzel, Adolf Born či Ester Šimerová-Martinčeková.
 
Rád umenia a literatúry je jeden zo štyroch francúzskych ministerských rádov, o jeho udelení rozhoduje minister kultúry. Udeľuje sa od roku 1963 v troch stupňoch - rytier, dôstojník a veliteľ. Držiteľ ocenenia nemusí byť francúzsky občan.