Comédie-Française - prestížne francúzske divadlo opäť na Slovensku

Už v piatok 20. septembra a v sobotu 21. septembra máte možnosť stretnúť sa s tvorbou popredného portugalského dramatika, režiséra, súčasného riaditeľa prestížneho medzinárodného festivalu vo francúzskom Avignone Tiaga Rodriguesa a jeho inscenáciou antickej drámy s nadčasovou témou s titulom Hekuba nie je Hekuba.
 
S touto inscenáciou, ktorá má po uvedení v Avignone ambíciu stať sa udalosťou európskej sezóny, hosťuje v Činohre SND Comédie-Française. Je to najstarší stály aktívny divadelný súbor na svete a pamätá si časy Molièra; založil ho Kráľ Slnko - Ľudovít XIV. v roku 1680. V Bratislave hosťuje Comédie-Française po tretí raz a tentokrát po šestnástich rokoch. Mottom súboru je „simul et singulis“, čo znamená „byť spolu a byť aj sám sebou“. V tomto duchu dáva divadlo priestor tvorivosti a vzniku nových diel, hrá klasiku i súčasný repertoár, ale priznáva, že je aj istým „konzervatóriom umenia reči“.
 
Hekuba nie je Hekuba je prvou spoluprácou Tiaga Rodriguesa v Comédie-Française. Jeho metódou je oslovovať publikum bezprostredne, preto každá téma jeho inscenácií je veľmi živá, hoci jej základ môže tvoriť aj antická dráma. Aj v tomto prípade je osud matky starovekej Tróje prepojený s osudom herečky, matky, ktorá sa ocitla v podobných mukách ako vdova trójskeho hrdinu Priama. Nádia, herečka, ktorá stvárňuje Hekubu, sa v osobnom živote vyrovnáva so zistením, že jej syna týrali v štátnom zariadení, kam bola donútená umiestniť ho kvôli autizmu, aby dostával permanentnú odbornú starostlivosť. Na rozdiel od Hekuby, sa Nadia snaží o spravodlivosť zmiernenú ľudskosťou a vystríha pred tým, aby sme sa nechali pohltiť zožierajúcou bolesťou.
 
Na hosťovanie tohto prestížneho súboru pozývame nielen znalcov francúzskeho jazyka, ale všetkých milovníkov skvelého divadla – slovenské aj anglické titulky pomôžu plnohodnotne sledovať divadelné predstavenie.