Víkend v SND patril Bystrouške a Hekube

Činohra a Opera SND privítali počas víkendu svojich divákov na výnimočných večeroch.
 
Po šestnástich rokoch na Slovensko opäť zavítalo najstaršie divadlo na svete so stálym súborom Comédie-Française. O svojich kvalitách presvedčili v piatok 20. 9. a v sobotu 21. 9. inscenáciou Hekuba nie je Hekuba, v ktorej popredný portugalsky režisér i dramatik Tiago Rodrigues vychádza z gréckej Euripidovej predlohy a prepája ju so súčasnou realitou i s osobným príbehom hlavnej hrdinky. Obdivovali sme hĺbku príbehu i odvážne témy kritiky politickej moci, súhru ansámbla, nádhernú javiskovú reč, výnimočný svetelný dizajn a scénografické stvárnenie, no najmä hlavnú protagonistku Elsu Lepoivre. Odvážna, krehká, popritom hrdá i zlomená, ktorá bez pátosu prežívala osud gréckej heroíny i osud nešťastnej matky obávajúcej sa o svojho autistického syna umiestneného v zariadení ústavnej starostlivosti. Jej odvaha vyústila do zásadnej obžaloby zlyhania štátu pri starostlivosti o tých najkrehkejších.
 
Stretnutie ikonického francúzskeho súboru v našom činohernom divadle sa stalo vzácnou umeleckou i spoločenskou udalosťou.
 
V sobotu 21. 9. a v nedeľu 22. 9. sa na pôde Opery SND, prezentujúc výsledok dlhého tvorivého procesu, stretli popredné osobnosti svetového renomé – dirigent Juraj Valčuha, režisérka Sláva Daubnerová a v prvom obsadení aj protagonistky Adriana Kučerová a Jana Kurucová, samozrejme, s veľkým tímom ďalších slovenských a českých umelcov. Premiéru mala opera Leoša Janáčka Příhody lišky Bystroušky. Rok českej hudby a nedávne 170. výročie narodenia skladateľa len rámcujú príležitosť uviesť toto kruté, láskavé i vtipné dielo. Po stvárnení témy zo svetovej literatúry, opery Káťa Kabanová na námet Ostrovského Búrky, sa Janáček akoby vrátil domov – námetom i hudbou.
 
Vychádza z príbehu literárnej predlohy Rudolfa Těsnohlídka, no oproti jej zdanlivej prostote je Janáček vo svojom diele viac meditatívny i filozofický, hľadajúc paralelu medzi životom ľudí a zvierat. Jeho oslava obnovy života je okorenená múdrosťou, vtipom, často groteskou, vo všetkom však hľadajúc pravdivosť. To bol aj zámer tvorivého tímu – priniesť silnú tému slobodnej voľby a vizuálnej krásy.
 
Opera SND pozýva na ďalšie dve predstavenia Příhod lišky Bystroušky 27. 9. a 28. 9. 2024, originálneho diela o temnej podstate ľudskej duše. Opera s týmto námetom mala premiéru pred sto rokmi, no koľko pravdy tlmočí i dnes!