Šimon Svitok

Šimon Svitok

Baritones

Vyštudoval operný spev na Hudobnej a tanečnej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave u prof. Vlasty Hudecovej.
Už počas štúdia spolupracoval so Slovenskou umeleckou agentúrou SLOVKONCERT, s ktorou absolvoval množstvo koncertných vystúpení. Nasledovala spolupráca s Komornou operou Bratislava a Kammer Oper Viedeň.
V roku 1994 získal angažmá v Štátnej opere Banská Bystrica, kde dodnes pôsobí ako jeden z najpoprednejších sólistov. Od roku 2011 je jej umeleckým riaditeľom opery.
Doteraz naštudoval takmer 80 operných, operetných a muzikálových postáv, v prevažnej miere titulných a odohral viac než 900 predstavení, medzi inými aj po boku operných hviezd ako Ľubica Vargicová, Jolana Fogašová, Dragana Radakovic, Adriana Kučerová, Jana Kurucová, Cristina Baggio, Agnieszka Zwierko, Štefan Kocán, Peter Berger, Miroslav Dvoský, Pavol Breslik, Paolo Lardizzone, Max Jota, Hector Mendoza atď.

Spolupracoval s operou Národního divadla Moravsko-slezského Ostrava (ČR), operou Štátneho divadla Košice (SK), operou Slovenského národného divadla Bratislava (SK), Národnou operetou Iona Daciana Bukurešť (Rumunsko), s Národným divadlom hudobnej komédie St.Peterburg (Rusko), so Štátnym komorným orchestrom Žilina (SK)...

V roku 2016 absolvoval svoj taliansky debut (Sanremo) ako Germont vo Verdiho opere La traviata po boku Lindy Campanelly ako Violetty a Oresta Cosima ako Alfréda, pod taktovkou Valtera Borina. V tom istom roku spolupracoval s talianskym dirigentom Fabiom Mastrangelom na produkcii novej inscenácie Pucciniho opery Tosca ako Scarpia.     

V júli roku 2017 bol ako Germont pozvaný na historicky prvý operný festival v arabskom svete v jordánskom Ammáne, uskutočnený v AMMAN´S ROMAN THEATRE pod dirigentskou taktovkou Lorenza Tazzieriho v réžii Luigiho Rossi.
V auguste 2017 debutoval ako Alfio v opere Sedliacka česť P. Mascagniho na talianskom MUSICA FESTIVAL BELLUNA, po boku Sofie Janelidze a Hectora Lopeza v réžii Alberta Palosciu, s dirigentmi Dejanom Savicom a Eddim De Nadai.
V septembri 2017 dostal pozvanie z Čínskeho Macao International Music Festival, kde sa predstavil v dvojúlohe Dumasa a Schmidta v turínskej produkcii opery Andrea Chenier od U.Giordana spolu s Csillou Boross, Carlosom Ventre, Robertom Frontalim a dirigentom Marcom Guidarinim.

V apríli 2018 prijal pozvanie ako Monterone do koncertnej produkcie opery Rigoletto od G. Verdiho v Čínskom meste Chengdu so Sichuan Philharmonic Orchestrom v medzinárodnom sólistickom obsadení.
V marci 2019 sa predstavil ako SCARPIA v Pucciniho opere TOSCA v talianskom Brugheriu pod dirigentskou taktovkou Stefana Giaroliho.

V júli 2022 prijal pozvanie na festival RÉCITAL LYRIQUE INTERNATIONAL vo Francúzskom Bordeaux, kde na dvoch OPERA GALA vystúpil po boku operných hviezd ako Piero Giuliacci, Alberto Profeta, Franze Daris, Paolo Battaglia...  

Predstavil sa divákom v Českej republike, Rakúsku, Maďarsku, Japonsku, Francúzsku, Rusku, Nemecku, Švajčiarsku, Španielsku, Taliansku, Rumunsku.
Absolvoval viac než 30 turné po Japonsku, počas ktorých sa japonskému publiku predstavil napríklad ako Germont, Scarpia, Sharpless, Don Giovanni, Boni, Danilo, atď. a vystúpil na množstve operno-operetných koncertoch.

Je laureátom niekoľkých speváckych súťaží, držiteľom Slovenských prémii za stvárnenie postáv Papagéna (W.A.Mozart: Čarovná flauta), Sharplessa (G.Puccini: Madama Butterfly), Onegina (P.I.Čajkovskij: Eugen Onegin), Mozarta (D.Dinková: Božský Amadeus), Oswalda (D.Dinková: Verdi), Samka (J.B.Foerster: Eva) a osemnásobný držiteľ DIVÁCKEJ CENY Štátnej opery ako najpopulárnejší sólista opery. Spolupracoval so Slovenskou televíziou či Slovenským rozhlasom. Je členom poroty mnohých medzinárodných speváckych súťaží.

Režijne a dramaturgicky sa podieľa na množstve mimoriadne úspešných a prestížnych koncertov. Počas jeho pôsobenia vo funkcii umeleckého riaditeľa opery dosiahla Štátna opera historicky najvyššiu návštevnosť a vznikla spolupráca Štátnej opery s Opera Academy Verona. Na jeho pozvanie do Banskej Bystrice taktiež zavítal svetoznámy taliansky režisér - maestro GIANFRANCO DE BOSIO, ktorý režíroval novú inscenáciu opery G. Donizettiho Maria Stuarda. Taktiež jeho pozvanie prijali svetové operné hviezdy ako Roberto Scandiuzzi, Yolanda Auyanet, Celso Albelo, Csilla Boross, Nunzia Santodirocco, Dragana Radakovic a ďalší.

Predstavenia