Adam Sedlický

Adam Sedlický

Conductor
ADAM SEDLICKÝ (1991) patrí k najmladšej generácii slovenských dirigentov. Od roku 2017 je stálym dirigentom operného súboru Národního divadla moravskoslezského v Ostrave a od roku 2020 stálym dirigentom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu.
 
Je absolventom hry na klavír (D. Švárna) a dirigovania (Š. Sedlický) na Konzervatóriu v Žiline. V roku 2016 ukončil magisterské štúdium orchestrálneho dirigovania na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Absolvoval semestrálne štúdium na Hudobnej Akadémii v Krakove. Úspešne sa zúčastnil majstrovských dirigentských kurzov u Gabriela Chmury, Colina Mettersa a Michalisa Economou, kde mal možnosť dirigovať orchestre ako Beethoven Academy Orchestra, Cardiff Sinfonietta či Athens Philharmonia Orchestra. Bolo mu udelené štipendium Bayreuther Festspiele 2021. V roku 2021 ukončil doktorandské štúdium na Akadémii umení v Banskej Bystrici, kde naďalej pedagogicky pôsobí.
 
S NDM Ostrava spolupracuje od roku 2014, kde ešte počas štúdií získal angažmán v súbore opereta/muzikál (sezóna 2015/16). Dirigoval a diriguje tu tituly ako Nabucco, La Traviata (Verdi), Rusalka (Dvořák), Osud (Janáček), Tosca, Triptych (Puccini), Labutie jazero (Tchaikovsky), Búrka (Fibich), Zneuctenie Lukrécie (Britten), Don Quijote (Minkus), Róbert diabol (Meyerbeer), Hubička (Smetana), Škola žiarlivých (Salieri) a i.
 
Ďalej spolupracoval s Filharmóniou Brno, Štátnou filharmóniou Košice, Filharmóniou Bohuslava Martinů Zlín, Štátnym komorným orchestrom Žilina, Moravskou filharmóniou Olomouc, Juhočeskou komornou filharmóniou České Budějovice a i.
 
Popri svojom pôsobení v rôznych orchestroch je od roku 2015 dirigentom a umeleckým vedúcim Akademického speváckeho zboru Vysokej školy baníckej v Ostrave, ktorý v súčasnosti patrí medzi popredné komorné spevácke zbory v Českej republike. S týmto telesom vyhral I. cenu v litevskom Vilniuse (2015), tituly absolútneho víťaza v Jihlave (2016) a na medzinárodných súťažiach: Akademická Banská Bystrica (2017), a taktiež Grand Prix na Voce Magna Žilina (2018), kde Adamovi Sedlickému bola udelená špeciálna cena za dirigentský výkon. V rakúskom Spittali (2019) získali II. cenu v kategórii folklór a stali sa absolútnymi víťazmi celoštátnej súťaže Choralia Praha (2022).
 
Za rok 2018 bola Adamovi Sedlickému udelená cena „Sbormistr junior“ v Českej republike. Je finalistom dirigentskej súťaže "Romano Gandolfi International Competition for Choral Conductors 2019" v talianskej Parme. Ako hosťujúci zbormajster spolupracoval so Slovenským filharmonickým zborom.