Jana Oľhová

Jana Oľhová

Actresses

Absolvovala herectvo na VŠMU v Bratislave. Po istom čase sa stala členkou hereckého súboru Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene, kde pôsobila tri roky.

Od roku 1988 je členkou Slovenského komorného divadla v Martine. Pôsobí ako pedagóg na Akadémii umení, Fakulte dramatických umení v Banskej Bystrici a Konzervatóriu v Žiline. Často hosťuje aj v žilinskom Mestskom divadle.

Od septembra 2012 je členkou Slovenského národného divadla v Bratislave. Má šesť detí. Patrí medzi najvýraznejšie a najlepšie herečky svojej generácie.

V roku 2010 dostala cenu Literárneho fondu za postavu Juany v inscenácii Don(a) Juan(a), za postavu Zuzy v inscenácii Skon Paľa Ročku a za postavu Faidry v inscenácii Faidra 2010 a cenu Tatra Banky za umenie, v kategórii Divadlo-za herecký výkon v inscenácii Mizantrop
V roku 2009 dostala divadelné Dosky za postavu Sáry v hre Mobil
V roku 2008 získala Slnko v sieti za najlepší ženský herecký výkon vo filme Muzika.

Filmografia:
1983: Tisícročná včela (slúžka) 
1984: Sladké starosti (Milka Hargašová) 
1989: Rabaka (predavačka v hudobninách) 
2003: Želary (Juliška Jurigová) 2008: Bathory (film) 
2008: Muzika, ako svokra (za úlohu vo filme získala cenu Slnko v sieti
2008-2011: Profesionáli (TV Seriál) (Irena Balážiková) 
2007-súčasnosť: Ordinácia v ružovej záhrade 
2010: Odsúdené 
2010: Nesmrteľní, časť „Diabol“ (podľa Leva N. Tolstoja), réžia: Roman Polák 
2011: " Zita na krku" (TV sitkom) (Darina ako Zitina matka) 2011: Dom 2013: Búrlivé víno

Predstavenia

Tsitskeva, the groom’s mother
1. jazdec apokalypsy, Zárubová, Žena (Poľka), Lorántffy, Kobyla
EVA KOŠÁRIKOVÁ, bohatá vdova
Mother, the mother of Monika (around 40)
Mrs Miller, Mrs Reed, Lady Ingram
1. jazdec apokalypsy, Zárubová, Žena (Poľka), Lorántffy, Kobyla